© 2010–2021 Millas Mat

Chocolate Chunk Shortbread

med havsalt og demerarasukker

Salt og søtt - det er en kombinasjon som faller i smak hos de aller fleste og shortbread er enklere å lage enn mange andre kjeks og cookies. Shortbread har sin opprinnelse i Skottland men disse har fått en helamerikansk makeover. Å kombinere hvitt og lys brunt sukker er en metode vi kjenner fra mange velkjente cookies som Tollhouse. Det gir kakene er mer fudgy konsistens og mer karamellsmak.

Ingredienser

gir omlag 24 ferdige shortbread:

255 gr meierismør, kjøleskapskaldt

100 gr sukker

55 gr lys brunt sukker

en teskje ekte vaniljeekstrakt

325 gr hvetemel, siktet

170 gr semi-sweet sjokolade, grovt hakket

----

et sammenpisket egg til pensling

demerarasukker til rulling

flaksalt eller Fleur de Sel til å drysse over

Kutt opp det kalde smøret i mindre terninger og ha de over i miksebollen. Tilsett begge sukkertypene og vaniljen og sett k-vispen på maskinen. Pisk det godt sammen til en luftig krem i omlag syv til ti minutter. Bruk en slikkepott og skrap godt ned fra sidene av bollen og bunnen. Sett mikseren på lav hastighet og tilsett hvetemelet litt etter litt. Ha deretter i den hakkede sjokoladen. Elt deigen litt for hånd om nødvendig slik at alt melet er inkorporert. Den skal ha konsistens som leire og være ganske kompakt.

Del deigen i to og trill de ut til to jevne tykke pølser ved hjelp av plastfolie og legg de kaldt i minst to timer eller over natten. Husk å se til at de er godt pakket inn så de ikke tørker ut.

Når du skal steke dem setter du ovnen på 175 °C og kle to stekebrett med bakepapir. Pisk egget i en liten bolle og finn frem en pensel. Dryss et lag med demerarasukker på en tallerken som er bred nok til at du kan rulle deigpølsen hel i sukkeret eller bruk en fjøl. Sett frem saltet også.

Pensle utsiden av deigpølsen med egg og rull den i sukkeret. Bruk en tagget brødkniv og skjær hver del i tolv jevnt tykke skiver på omlag 1,25 cm. Treffer kniven en sjokoladebit så la kniven gjøre jobben - ikke press. Får skiven en sprekk så klem den sammen med fingertuppene når den ligger på bakepapiret, det er ikke noe problem. Dryss hver kake med noen få flak av havsalt og stek de i omlag tolv til femten minutter eller til du ser at de begynner å bli gylne i kantene.

La kakene hvile en liten stund på stekebrettet før du løfter de over på kakeristen og lar de avkjøles helt.

Oppbevar shortbread godt innpakket i plastfolie i opp mot fem dager eller frys dem. De er holdbare i omlag en mnd.