Camilla Plums danske æblekage

eplekake med kryddersukker

Dette er Camilla Plums berømte originale oppskrift på dansk eplekake som hun har vunnet mange priser for. Denne kaken inneholder noen spesielle ingredienser som rismel som gjør kaken lett og fin. Rismel får du tak i hos de fleste velass. matvarehus eller på asiatiske markeder. Noe annet som er særegent med denne kaken er kryddersukkeret som skal drysses oppå kaken før steking. Dette er virkelig en aldeles nydelig kake som du kan lage med nærsagt alle typer epler eller annen frukt som pærer, plommer, kirsebær eller skogsbær. Bare vær oppmerksom på at du trenger mye frukt til en kake og du trenger en meget stor og dyp kakeform. Hvis ikke må du halvere oppskriften for denne kaken trenger mye plass.

Ingredienser

gir en stor kake:

375 gr smør

375 gr rørsukker (demerara)

250 gr hvetemel

50 gr rismel (kan erstattes med potetmel men rismel er absolutt best)

en halv spiseskje bakepulver

fire store egg (hvis de er små tar du et ekstra)

en kilo rensede og skrelte epler i skiver (tilsvarer omlag syv normalt store epler)

——

kryddersukker:

en teskje malt kanel

finknuste frø av fem grønne kardemommekjerner

fem finmalte stjerneanis

100 gr hvitt sukker

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 °C og plasser risten et hakk lengre ned enn i midten av ovnen. Finn frem en stor dyp springform og legg bakepapir i bunnen før du smører hele formen godt med enten smør eller Formfett.

Pisk sammen smør og rørsukkerblandingen til sukkeret er godt oppløst, jeg lar min maskin jobbe i omlag en halvtime etter råd fra Camila selv. Knekk eggene i en liten bolle og ha de klare, samtidig veier du opp hvetemel, rismel og tilsetter bakepulveret så dette er klart. Forbered også eplene, stikk ut kjernehuset, skrell dem og del de opp i tynne båter. Mal også opp de hele krydderiene og bland de sammen med kanelen. Miks krydderblandingen sammen med sukkeret som skal på toppen av kaken.

Tilsett eggene i smørkremen ett og ett av gangen og kjør maskinen en liten stund mellom hvert egg. Dette er meget viktig for det ferdige resultatet. Når alle eggene er mikset godt inn tilsetter du melblandingen og lar maskinen arbeide inn melet i smørdeigen på lav hastighet.

Skrap all deigen nedi den smurte formen og fordel den jevnt utover. Deretter har du på alle eplene og trykker de godt nedi deigen, denne jobben gjør du best med hendene. Dryss på kryddersukkeret og press dette godt oppå og litt nedi eplene. Formen skal til slutt være så godt som helt full.

Stek kaken i omlag 45 minutter, det er mulig at den trenger opptil en time med det avhenger av ovnen din så følg godt med. Kaken skal være gyllen og karamellisert på toppen så sjekk med en kakenål at kaken er gjennomstekt og at eplene er møre. Før en kniv lags kanten på kaken og klikk av ringen på formen. La den så avkjøle seg helt før du snur den og fjerner bunnplaten og bakepapiret.

Kaken egner seg meget godt til frysing.