© 2010–2022 Millas Mat

Bundtkake fra Weimar

en tradisjonell kaffekake

Denne kaken har fått sitt navn fra formen den bakes i. En ringform med hull i midten med et distingtivt mønster, nesten som en elegant hatt. De opprinnelige bundtformene var noen blytunge innretninger i støpejern eller keramikk og kunne være en riktig utfordning for en husmor å manøvrere på egenhånd. Tyske immigranter i USA som ville servere kaken til symøter og kirkekaffen etterspurte derfor en lettere bundtform, og David Dalquist var mannen som skaffet patentet på en slik kakeform i aluminium under navnet Nordic Ware. Nå kunne man endelig servere denne tradisjonelle kaken på en lettere måte, og steketiden ble adskillig kortere. I dag er noen av disse klassiske kakeformene inkludert samlingene til The Smithsonian Museum i Washington D.C. Her følger oppskriften på en klassisk variant med et deilig nøttefyll. Nydelig til te eller kaffe. I Tyskland og Østerrike serveres den gjerne med litt pisket fløte.

Ingredienser

kaken:

300 gr hvetemel

en teskje bakepulver

en teskje natron

125 gr mykt smør

150 gr sukker

to egg

2 1/2 dl rømme eller creme fraiche

solsikkeolje eller Formfett til pensling av formen

en til to spiseskjeer melis til pynt

fyll:

75 gr hvetemel

30 gr smør

en teskje malt kanel

150 gr grovhakkede pecan eller valnøttkjerner

en drøy dl ekte lønnesirup

Sett ovnen på 180 °C og smør bundtformen godt med olje eller Formfett. Sett den på hodet på litt bake- eller avispapir så den renner av seg overflødig fett. Dette er viktig for sluttresultatet.

Begynn med å lage kakefyllet. Gni ut smøret i melet som om du skulle lage scones eller smuldretopping og miks inn hakkede nøtter og kanel. Avslutt med å røre inn lønnesirupen til du har en fin jevn masse og sett denne til side.

Til kaken blander du sammen mel, bakepulver og natron i en bolle. Pisk sammen smør og sukker til det lysner og blir luftig. Tilsett egg og melblandingen vekselsvis mens maskinen går til alt er brukt opp. Avslutt med å tilsette rømmen. Du skal ende opp en en forholdsvis fast kakerøre.

Fordel halvparten av kakerøren i den smurte formen. Bruk baksiden av en spiseskje og lag en grop rundt midtringen på formen som fyllet skal nedi. Bruk skjeen til å smøre noe av kakerøren oppover ytre og indre kant av formen så ikke fyllet blir liggende inntil selve formen men holdes inni kaken.

Legg fyllet i fordypningen, bruk en teskje, det er lettest. Legg så resten av kakerøren oppå og smør den jevnt utover med en slikkepott eller en spatelkniv.

Bak kaken i ca. 40 minutter men kjenn etter med en kakenål eller ca. en halvtime. Litt av fyllet vil selvsagt sitte igjen på kakenålen men selve kaken må være stekt. La kaken avkjøle seg på rist i formen i minst 30 minutter. Det er viktig skal du få den hel ut.

Bruk spatelkniven til å løsne kaken langs kanten hvis det trengs og snu den over på kakeristen i en bevegelse. La den bli helt kald før du sikter over melis og serverer den.