Bûche de Noël

Chocolate Yule Log - en fransk sjokoladerullekake

Denne kaken oppstod tidlig på 1900-tallet som en dessert i Frankrike, Benelux og i de franskspråklige delene av Canada. I Frankrike innledes Noël med St. Nicolas dagen den 6 des. og høytiden markeres den 25 des. med festmiddag der godsaker som helstekt kalkun med kastanjer, gåsestek, østers, hummer eller vilt kan være på menyen, og svært ofte serveres denne kaken til dessert. Dette ser komplisert ut men har du laget rullekake før mestrer du dette helt fint. Den eneste er å huske å drysse kaken med melis i alle steg som er beskrevet for den elsker å sette seg fast i alt. Og det går endel tid til avkjøling så begynn i god tid.

Ingredienser

kaken:

to spiseskjeer smeltet smør til smøring av pannen

65 gr fineste kvalitet mørk usøtet kakao, alkalisert bakekakao

en halv teskje fint havsalt

to spiseskjeer hvetemel

fem store egg, romtempererte

135 gr sukker

en halv teskje ekte vaniljeekstrakt

----

smørkrem:

185 gr melis + ekstra til rulling og pynting

113 gr mykt smør

halvannen spiseskje mørk usøtet kakao (bakekakao)

to spiseskjeer kaffelikør eller mørk rom, melk kan brukes som et alkoholfritt alternativ

40 gr mascarpone, italiensk kremost

----

ganache:

240 ml kremfløte, kokvarm

225 gr god kokesjokolade som Dronning eller Valhrona

Fremgangsmåte

Begynn med å lage smørkremen. Tilsett alle ingrediensene utenom kremosten i en miksbolle og pisk det hele sammen til en luftig krem. Vend inn kremosten med en slikkepott tilslutt og sett kremen til side. Ikke sett den kaldt, da blir den for stiv og vanskelig å smøre utover kaken.

Kle en langpanne med bakepapir og pensle det godt med smør. Sikt sammen kakao, havsalt og hvetemel i en bolle og sett til side. Pisk sammen egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Tilsett vaniljen mot slutten. Tilsett halvparten av melblandingen og pisk det delvis inn i noen få sekunder på lav hastighet før du tilsetter resten av melet. Pisk i noen få sekunder til og stopp maskinen. Bruk ballongvispen til å dra ned evt. mel fra kantene og bruk en slikkepott til å helle kakerøren over i den smurte langpannen.

Bak kaken ved 200 °C i omlag 8-12 minutter.

Mens kaken er i ovnen sikter du et lag melis utover et rent kjøkkenhåndkle. Når kaken er stekt sjekker du at kaken er løs og vender den opp-ned på håndkledet. Fjern bakepapiret og la kaken avkjøles i noen få minutter. Sikt et lag melis over kaken og bruk håndkledet til å rulle den sammen slik at håndkledet også rulles inn i kaken. La den ligge slik i 15-20 minutter. Dette gjør du for at kaken ikke skal knekke når du ruller den med smørkremen inni.

Rull kaken ut av håndkledet men lett hånd og la den ligge flatt. Spre smørkremen utover med en spatelkniv og rull deretter kaken sammen igjen (uten håndkledet). Pakk kaken inn i to lag med plastfolie og la den hvile kaldt i minimum to timer eller natten over.

Når kan er avkjølt tilstrekkelig er den fast og lett å skjære i. Skjær av begge endestykkene slik at den fine innsiden blir synlig og skjær deretter av en litt større bit som du plasserer på siden av kaken som en gren.

Nå kan du lage ganache, ha sjokoladen over i en ildfast bolle og hell over kokvarm fløte. La den stå i et par minutter før du bruker en liten visp og rører ut sjokoladen. Når du har en jevn glasur må du la den avkjøles så den blir myk og smørbar. Jeg pleier og la den stå kaldt i ca. 20 minutter før jeg sjekker om den trenger litt mer tid.

Spre glasuren utover kaken i et jevnt lag og bruk litt til å feste sidegrenen til resten av kaken - men ikke dekk til endestykkene. Sett kaken kaldt i en halvtimes tid og bruk en gaffel til å lage riller i glasuren slik at kaken ligner en trestamme. Sett kaken kaldt en liten stund før pynting.

Når det gjelder pynting er det ingen regler, men et dryss kakao og melis er vanlig. Noen dekorerer med små marengs, knuste pepperkakesmuler som skal forestille jord og frisk rosmarin eller kristtorn.