© 2010–2020 Millas Mat

Brune pinner

svenske kolakaker

Disse kakene er det mange som har gode minner om og de er forholdsvis enkle og raske å lage på en førjulskveld også. Kola på svensk betyr karamell og har ingening med brusen å gjøre, bare sånn for å oppklare evt. misforståelser. Noen lager disse uten hakkede mandler og perlesukker men jeg synes det hører med. Legger du noen kaker på et pent glass, knytter på et passende bånd og skriver et kort har du en flott vertinnegave om du trenger det.

Brune pinner

Ingredienser

200 gr smør

200 gr sukker

en eggeplomme

en spiseskje lys sirup

en halv teskje malt kanel

en teskje vaniljesukker

en teskje natron

omlag 300 gr. hvetemel

——

et sammenpisket egg

en dl perlesukker

en dl finhakkede mandler eller mandelskiver

Pisk smør og sukker luftig og tilsette deretter resten av ingrediensene til kakedeigen. Sett ovnen på 175 °C og kle to stekeplater med bakepapir. Del kakedeigen i seks emner og trill ut pølser som ikke er lengre enn stekeplaten. Legg de over på dem og klem de litt flate med fingertuppene. Ikke legg mer enn tre emner på hver plate.

Pensle med sammenpisket egg og dryss på godt med mandler og perlesukker. Stek kakene i omlag ti minutter og del de opp i små pinner godt på skrå med en kniv så snart de er ute av ovnen mens de ennå er myke. La de avkjøle seg noe på brettet før de flyttes over på en kakerist for å avkjøles helt.

Oppbevar kakene i tett boks eller på glass.