Brioche med sommerbær og pecan

bryt opp og del med mange

Brioche er et ekte fransk bakverk som har en lang historie i dets hjemland. De kan fylles med særsagt alt av søtt både nøtter, frisk frukt, tørket frukt, sjokolade og smør pisket med for eksempel kanel, ingefær og malt muskat. Navnet brioche har vært kjent i Franskrike så langt tilbake som til sent på 1300-tallet og på grunn av smør og egginnholdet kan vi trygt si at dette har vært et bakverk for de velstående. Her kommer det en oppskrift fra Monicas Csango med en kombinasjon av ulike bær og jeg har også tilsett pecan men du må gjerne variere fyllet etter din egen smak. dronning Marie Antoinette sa i følge engelske propagandaskribenter at hun mente de fattige kunne spise brioche hvis de ikke hadde brød. Men bare så det er sagt, dette infamøse sitatet fra dronningen «let them eat cake» fant aldri sted. Dronningen var meget klar over de fattiges fortvilte situasjon og den kroniske matmangelen i landet og satte i gang en rekke tiltak spesielt siktet innpå unge mødre med små barn.

Ingredienser

450 gr hvetemel

100 gr sukker

100 gr mykt smør ved romtemperatur

to egg

en pose tørrgjær

to dl helmelk

en god klype knust havsalt

revet skall av en sitron (ta en en teskje til fyllet)

en snau teskje malt kanel

——

fyll:

en håndfull ristede og finhakkede pecankjerner

300 gr frosne blandede skogsbær

fem spiseskjeer lys brunt sikker

en toppet teskje maisenna

en teskje revet sitronskall

50 gr smeltet smør

Varm opp melken til den er fingervarm og tilsett tørrgjør og sukker. Pisk det lett sammen og sett det til side en liten stund inntil du ser at gjæren reagerer med sukkeret så det danner seg litt skum på toppen. Hell blandingen i en bakebolle og tilsett deretter mykt smør, egg, revet sitronskall og salt. Tilslutt tilsetter du melet som du har siktet sammen med kanelen og arbeider dette sammen til en jevn seig som skal være litt seig og fin i konsistensen med ikke klissete.

Dekk bakebollen med plast og sett den til heving i minst en time men gjerne i opptil halvannen time.

Mens deigen hever kan du begynne å lage fyllet. Bruk en blender eller en prosessor og kjør sammen frosne bær, brunt sukker, sitronskall og maisenna. Kjør maskinen inntil blandingen er grynete men ikke så mye at bærsaftene har begynt å renne ut. Sett bærblandingen i fryseren. Smelt smøret i en kjele til det blir lysebrunt og lukter lett av karamell og sett kjelen til side.

Dryss godt med hvetemel på bakebordet og kjevle ut et rektangel på omlag en halv cm. tykkelse. Pensle på det smeltede smøret og fordel deretter bærblandingen utover med hendene. Deretter drysser du på de ristede og finhakkede pecankjernene og ruller deigen sammen til en pølse.

Sett ovnen på 190 °C og smør en 24 cm. dyp springform med bakepapir i bunnen. Del deigpølsen inn i jevne biter. Skjær den først i to og deretter i to igjen så du har fire like lengder. Så deler du hver av disse lengdene i fire så du ender opp med seksten biter (endestykkene pleier jeg ikke å bruke. Sett de tett i tett sammen i formen med snitteflaten opp så fyllet kommer frem og la briochen etterheve om omlag 25-30 minutter på et lunt sted.

Stek den i omlag 30-40 minutter på et hakk lavere enn midten i ovnen inntil den er gyllen og fin. Kjenn gjerne etter med en liten kniv at den er gjennomstekt. Klikk av ringen på formen og ha briochen avkjøle seg helt før du vender den og fjerner bunnplaten og bakepapiret.

Til glasuren rører du sammen melis og sitronsaft og sper deretter glasuren ut med litt vann inntil du har en tynn og lett gjennomsiktig glasur. Bruk en spiseskje eller en liten sprøytepose og lag striper på kryss og tvers over briochen så er den klar til servering.