Bradepandekage med Dutch-prosess Cocoa

en langpannekake som garantert blir spist opp

En bradepande er det samme som en langpanne, så er det mysteriet oppklart. Det spesielle med denne svært saftige og myke kaken er bruken av et spesielt godt kakaopulver. Nederlenderne utviklet på begynnelsen av 1900- tallet en prosess for å gi kakaopulveret en mildere smak ved å senke pH-verdien. Enkelt forklart bestod det av å fjerne noe av det naturlige fettet i kakaobønnene ved hjelp av en hydraulisk presse. Dette var med å utvikle den moderne produksjonen av kakaopulver som igjen noe senere åpnet mulighetene for å produsere moderne sjokoladeplater. Sjokolade hadde inntil da vært noe man drakk men det skulle endre seg drastisk i årene som skulle komme.

Ingredienser

kaken:

300 gr smeltet smør

500 gr sukker

fire egg

fire dl kulturmelk

450 gr siktet hvetemel

fire teskjeer ekte vaniljesukker

fire teskjeer bakepulver

fire spiseskjeer Dutch-process cocoa (mørkt usøtet kakaopulver)

——

glasuren:

200 gr smør

375 gr melis

tre teskjeer ekte vaniljesukker

syv spiseskjeer sterk kaffe

tre spiseskjeer Dutch-process coca

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og kle en langpanne med bakepapir som smøres godt. Smelt smøret til selve kaken i en liten kjele så det ikke er fresende varmt når det skal i kakerøren.

Knekk eggene i miksebollen og tilsett sukkeret. Begynn å piske eggedosis på lav hastighet før du øker farten litt mer. Når du har en fyldig eggedosis og det ikke knaser sukker i bollen heller du i melken mens maskinen går. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og kakao og ha dette over i miksebollen litt etter litt mens maskinen jobber. Avslutt med å helle i smøret.

Hell kakerøren i bradepanden og spre den utover i et jevnt lag. Stek den deretter i en halvtime på nederste rille. Mens kaken er i ovnen har du alle ingrediensene til glasuren i en kjele og smelter alt sammen på medium varme. Rør ofte og pass på at du ikke bruker så sterk varme av glasuren koker. Når kaken er klar og du har sjekket med en liten kniv at den er gjennomstekt så heller du glasuren over den varme kaken og setter hele bradepanden på en rist. Etter omlag ti minutter kan du drysse på litt strøssel og deretter trenger kaken å stå minst en time så glasuren får stivnet og kaken blir noenlunde avkjølt. Del den inn i passende biter med en kniv og skuff ut stykker med en steke- eller kakespade.