Biscotti - de klassiske Cantuccini med mandler

til morgenkaffen eller et glass vin santo

Biscotti - av det latinske biscoctus er en av de eldste kakene vi kjenner til som fortsatt er relativt vanlige. Forløperen kan spores helt tilbake til 300 f. Kr og det i seg selv er ganske imponerende. Denne oppskriften er mer moderne og er omlag 120 år gammel og kommer fra et tradisjonelt bakeri i Prato, Toscana. Regionale varianter finnes det masse av, noen bruker pinjekjerner i stedet for mandler og smaker som anisfrø brukes til Biscotti Regina eller man tilsetter kakao for å gi de en sjokoladesmak. Til jul og påske er det mange som dypper de ned i smeltet sjokolade.

Ingredienser

250 gr hvetemel

en teskje bakepulver

en halv teskje fint havsalt

en kvart teskje natron

en toppet teskje fersk eller tørket sitron eller appelsinskall, kan sløyfes

tre egg

en halv teskje ekte vanilje-ekstrakt

en teskje mandelessens

175 gr sukker

120 gr mandler, delt på langs

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 °C og spray en stekeplate med litt Formfett før du legger på et stykke bakepapir. Dette hjelper papiret å ligge støtt. Sett k-vispen på maskinen og bland sammen hvetemel, bakepulver, havsalt, natron, revet sitrusskall og hakkede mandler. Pisk sammen egg, sukker, vaniljeekstrakt og mandelessens i en separat bolle og hell det over melblandingen. Rør det sammen til en seig og lett klissete deig.

Bruk en slikkepott og ha deigen over på stekeplaten. bruk fuktede fingertupper g form den ut til et rektangel men ta høyde for at den øker endel i størrelse under steking så ikke spre den for mye utover. Stort sett vil den også flyte litt utover av seg selv så den trenger ikke mye hjelp. Stek den i 25-30 min før du sklir kaken med papiret under over på en stor trefjøl og lar den avkjøles i ti minutters tid. Ikke mer for da blir den vanskelig å skjære opp uten av skivene knekker.

Bruk en stor tagget brødkniv og kutt i omlag en cm. tykke skrå skiver. Legg de sidelengs tilbake på platen med snitteflaten opp og tørk de i ovnen på 150 ° i 15 min, snu dem og tørk de i 15 min til. La de ligge litt på brettet en stund før du flytter de over og lar de avkjøles helt på rist. De må ikke pakkes med før de er helt kalde - ellers vil de mugne.