© 2010–2022 Millas Mat

Berlinerkranser

en av de opprinnelige sju slagene

Deigen til disse må du lage dagen før, og når du skal bake dem ut må du sette opp kjøkkenvinduet og finne deg en ekstra genser. Det er også fint å få hjelp til selve bakingen siden trikset med vellykkede berlinerkranser er å holde deigen så kald du kan under hele prosessen helt til de er klare for stekeovnen. Mens en triller de ut kan den andre legge de i kryss på bakeplaten, pensle og drysse med sukker. Berlinerkranser er en nydelig julekake og en av de opprinnelige sju slag man i følge gammel tradisjon skulle ha på bordet til jul.

Ingredienser

gir ca. 120 kaker:

to kokte eggeplommer

to rå eggeplommer

125 gr sukker

ca. 300 gr hvetemel

250 gr ekte meierismør

en klype havsalt

——

en lettpisket eggehvitte til pensling

perlesukker

Kok to av eggene i ti minutter, la de avkjøles i noen minutter i kaldt vann, skrell dem, del de i to og vipp ut de kokte plommene og la de avkjøles litt. Bruk en gaffel og mos sammen de kokte eggeplommene sammen med de rå.

Pisk egg og sukker sammen og tilsett siktet hvetemel, salt og små terninger med mykt smør (ikke smeltet) vekselsvis. Ikke arbeid for mye med deigen, da kan den lett bli for tørr og jobbe med. Dekk den med plast og sett den kaldt til neste dag. Det gjør deigen mye mer samarbeidsvillig.

Sett ovnen på 175 °C og kle stekeplater med bakepapir. Sett opp vinduet for å sørge for at kjøkkenet er noenlunde kaldt og ta ut ca. 1/3 av deigen fra kjøleskapet. Dryss litt mel på bakebenken og hendene og trill ut blyanttykke pølser. Del de i ca. ti cm lange lengder og form små kranser. Pensle straks med eggehvite, dryss på sukker og få de i ovnen så raskt du kan. Steketiden ligger på mellom 10-13 minutter og de skal være lys gylne. Gjenta prosessen til deigen er brukt opp men hold deigen mest mulig kald under hele prosessen og ikke la den eller de ustekte kakene stå på benken mens du venter på at det forrige brettet skal steke seg ferdig. Sett i så fall brettene med de rå kakene kjølig.