Berlinerboller eller munker

kjært bakverk med mange navn

Disse nydelige bollene må være noe av det beste som finnes på denne jord. Dette er forløperen til doughnuts og ble bragt til USA av nederlandske immigranter. De er ikke vanskelige å lage men litt tidkrevende er de, det skal jeg innrømme. Jeg anbefaler sterkt at du bruker stivt kjøpesyltetøy til disse bollene, hjemmelaget syltetøy blir ofte for tynt. Disse kan også bakes til fastelavn ved siden av de mer tradisjonelle krembollene. I de nordlige delene av landet kalles også dette for solskinnsboller som man spiser for å feire at sola har kommet tilbake etter mørketiden. Forsøk gjerne å fylle bollene med konditorkrem i stedet for syltetøy som en ekstra variasjon.

Ingredienser

1,25 dl melk

15 gr smør

250 gr hvetemel

en halv pose tørrgjær

en kvart teskje havsalt

25 gr sukker

et egg

jordbær eller bringebærsyltetøy til fyll

melis eller sukker til å rulle kakene i etter steking

to liter solsikkeolje til fritering

Fremgangsmåte

Varm melk og smør i en liten kjele. Ta kjelen av platen så fort smøret har smeltet og la blandingen avkjøle seg litt.

Miks sammen mel, gjær, salt og 25 gr. av sukkeret. Pisk inn egget i den nå noe avkjølte melkeblandingen og tilsett dette i melet. Sett eltekroken på mikseren din og la den jobbe i omlag fem minutter til du har en myk og smidig deig som ikke er klissete.

Smør en bakebolle med litt smør og legg deigen nedi. Dekk med plastfolie og la deigen heve til minst dobbel størrelse. Dette vil ta mellom en til to timer.

Elt deigen på nytt og kjevle den ut til en leiv på ca. to cm tykkelse. Bruk et glass el. på ca. seks cm i diameter og stikk ut små disker. Rull deigen sammen igjen og kjevle ut på nytt. Du skal ha ca. 25 disker totalt når all deigen er brukt opp.

Legg en disk med deig inni håndflaten din og press den litt utover. Legg på en snau teskje med syltetøy og klem sammen endene på deigen og rull den slutt raskt sammen til en liten ball helt uten sprekker. Legg den på et lett melet bakebord og gjenta prosessen med resten av kakene.

Varm oljen til 190 °C og prøvestek en kake. Den skal ha omlag fem minutter i oljen totalt for å bli gyllenbrun og gjennomstekt. Del kaken i to for å sjekke. La kakene renne av seg på en rist dekket med kjøkkenpapir. Rull de i sukker eller melis mens de er varme så dette fester seg på bollene.