Bearclaws

den skumleste kaken i skogen

Bearclaws er en søt kake med mandelfyll og honningglasur som oppstod i USA i 1920- årene. De finnes i både friterte utgaver og slike som disse som bakes i ovnen. Denne oppskriften er faktisk fra en bok som heter The Great Scandinavian Cookbook og kan være noe som nordiske immigranter har tatt med over dammen, men jeg har ikke funnet noen referanser til denne kaken i europeisk sammenheng.

Ingredienser

gir omlag tolv til seksten kaker:

450 gr hvetemel

340 gr kaldt smør i små terninger

to poser tørrgjær

omlag en dl varmt vann

omlag en dl fløte

en halv teskje havsalt

to romtempererte egg

55 gr sukker

——

kanelfyll:

en eggehvitte

110 gr malte mandler

85 gr melis

en teskje malt kanel

——

før steking:

et sammenpisket egg

mandelflak

perlesukker

——

glasur for når kakene er stekt:

2 1/2 dl melis

to spiseskjeer honning

to spiseskjeer helmelk

Kjør sammen hvetemel og smør til en kornete masse. Bland sammen tørrgjør og varmt vann i en bolle og la det stå i noen minutter før du pisker inn fløte, egg, havsalt og sukker. Bruk en tresleiv eller en slikkepott og miks dette sammen med melblandingen inntil du har en myk deig som holder godt. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst fire timer eller over natten.

Pisk sammen alle ingrediensene til mandelfyllet inntil du har en jevn kornete masse og sett denne til side. Når du er klar til å bake drysser du litt hveteme på benken, pakker ut deigen og drysser litt hvetemel oppå selve deigen. Så kjevler ut et rektangel som måler omlag 50 x 75 cm, fold den sammen og kjevle ut på nytt (dette er for at kakene skal flake seg fint når de stekes). La leiven hvile kaldt i en halvtimes tid.

Smør fyllet på den avkjølte leiven og fold den sammen så du får to lag med fyll. Del den inn i seks strimler og rull de sammen på langs så de blir som lange sigarer og del de inn passe lengder (du bestemmer selv hvor store kaker du vil ha). Klem de litt flate og skjær tagger i dem som blir “klør” når de er ferdige. Legg de over på stekeplater kledd med bakepapir og bøy de litt så de får form som bjørnelabber. Pensle de med sammenpiske egg og pynt med mandelskiver og dryss på perlesukker.

Kakene stekes ved 205 °C i åtte til ti minutter for de små og opp mot tolv til femten minutter for de som er noe større. Bruk en spiseskje til å dryppe over glasuren mens de ennå er varme fra ovnen og la de avkjøles på rist.