© 2010–2020 Millas Mat

Bagels

et polsk-jødisk mesterverk

Å posjere rå deig i vann er kanskje ikke noe som alle har vært borti før men det er faktisk slik man lager bagels. Dette bakverket kan spores tilbake til de jødiske miljøene i Polen på midten av 1600-tallet og det var jødiske immigranter som brakte oppskriften og metoden med seg til USA hvor de i dag spises av alle uansett religion. De kan serveres med nærsagt hva som helst men en skikkelig New York klassiker er røkelaks, kremost og gressløk med en dryss av svart pepper- populært kalta lox and a schmeer. Får du noen til overs kan du lage bagelchips.

Ingredienser

450 gr hvetemel

en pose tørrgjær

to spiseskjeer havsalt

2 1/2 dl varmt vann

to spiseskjeer flytende honning

en spiseskje nøytral olje

tre spiseskjee mørk sirup

et pisket egg

sesamfrø, valmuefrø, havsalt eller urtekrydder

Sikt sammen mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle. Mål opp varmt vann og tilsett honning og olje. Tilsett denne blandingen i melet og elt deigen i ca. 10 minutter hvis du bruker en kjøkkenmaskin. Noe lengre om du gjør dette manuelt. Tilsett litt mer mel hvis deigen er for klissete.

Smør overflaten av deigen med litt olje, dekk den med plast og la den stå lunt og heve i minimum to timer, den bør helst stå i tre timer. Sett over en stor kjele med vann, la det koke opp og tilsett sirupen. Kle en bakeplate med papir og sett ovnen på 220 °C

Kna deigen i noen få minutter og del den inn i seks til syv emner. Elt ut boller, stikk fingeren din i midten og helt gjennom, snurr deretter deigen rundt på fingeren til du får et passende stort hull. Legg de på bakeplaten og la de hvile under klede i ca. 15 minutter.

Bruk en hullsleiv og kok bagelsene i halvannet minutt på hver side, la de renne godt av seg og pense med pisket egg. Dryss på de frøene du liker og bak de i ca. 15-20 minutter. Avkjøles på rist.