© 2010–2022 Millas Mat

Apfelstrudel

inspirert av Fantastic Beasts and where to find them

Det var nok ikke bare jeg som fikk ustyrtelig lyst på strudel eller å ha sett filmen basert på J.K.Rowlings første bok etter utgivelsen av Harry Potter bøkene. De som har sett filmen skjønner hva jeg mener. Server strudelen lun med pisket krem eller iskrem og god sterk kaffe slik man gjør i Østerrike der strudel kommer fra.

Ingredienser

tolv ark strudeldeig eller filodeig

60 gr smeltet og usaltet smør

sukker til å strø mellom lagene

----

eplefyll:

en halv sitron og iskaldt vann

fem faste grønne epler (Granny Smith)

fire spiseskjeer smør

100 gr lys brunt sukker

50 gr sukker

tre toppede spiseskjeer maisenna

en kvart teskje finmalt havsalt

to teskjeer malt kanel

en teskje finrevet appelsinskall

60 gr grovhakkede nøtter (pecan, valnøtter eller en blanding)

50 gr rosiner (kan sløyfes)

siktet melis og malt kanel til pynt

Dagen før du skal bake tar du deigen ut av fryseren, fjerner pappen og legger den til tining i kjøleskapet over natten. Ta den ut på benken ett par timer før du skal bake men ikke fjern plasten, da vil eigen tørke ut og bli helt ubrukelig.

Begynn med eplefyllet. Skrell eplene og legg de hele i en bolle med sitronvann. Når alle eplene er skrelt kutter du av "kinnene" rundt kjernehuset og deretter i passe tykke skiver. Legg epleskivene tilbake i sitronvannet etterhvert som du kutter opp så de ikke blir brune.

Vei opp begge sukrene og bland inn maisenna, havsalt og kanel. Finn frem en vid og romslig panne og tilsett alt smøret. Når det er lysebrunt heller du sitronvannet av eplene og har de over på et rent kjøkkenhåndkle. Tørk de godt før du tipper eplene i pannen. Dryss over sukkerblandingen og vend det hele lett sammen. Kok opp og når eplene slipper ut noe av sin egen væske vil det danne seg en tykk karamellaktig saus. Kok videre i noen få minutter men ikke kok eplene for lenge. de vil bakes ytterligere i ovnen.

Rør inn appelsinskall, nøtter og rosiner og la fyllet avkjøles på kjøkkenbenken.

Sett ovnen på 190 °C og legg et stykke bakepapir på stekeplaten. Smelt smøret i en liten kjele og finn frem sukkeret. Pakk ut deigen og begynn med det første laget.

Plasser et ark med deig på stekeplaten og bruk penselen til å dryppe på litt smør, sprinkle med en klype sukker og legg på et nytt ark med deig. Gjenta prosessen med de resterende lagene men det siste topplaget skal ikke smøres. Der legger du på fyllet i en tykk stripe på langsiden litt til venstre og ikke midt på. Pensle med smør langs kanten og fold inn endestykkene. Rull deretter studelen sammen og se til at sømmen havner på undersiden. Pensle rullen med resten av det smeltede smøret og stek strudelen midt i ovnen i omlag en time til den er sprø og gyllen.

La strudelen avkjøle seg i minst en halvannen time og sikt over litt melis og kanel før oppskjæring og servering.