© 2010–2022 Millas Mat

Annas sitron-ostekake

en oppskrift fra min utvidede familie

Denne ostekaken smakte jeg første gang hos min manns tante. Den var så lett og frisk til sammenligning med svært mange andre ostekaker som jeg synes kan bli for tunge og mektige. Og den tykke gode søtsalte kjeksbunnen gjør denne kaken bare enda bedre. Server gjerne kaken med frisk frukt ved siden av. En viktig ting til slutt, kremosten nå være romtemperert, iskald kremost rett fra kjøleskapet vil danne små korn som ikke lar seg piske ut og du vil ikke få kremen så fløyelsmyk som den egentlig skal være.

Ingredienser

kaken passer til en 24 cm springform:

kjeksbunn:

400 gr Sætre Digestive

130 gr smeltet Bremykt eller Melange

----

ostekrem:

en pakke Freia sitrongelè

to dl kokende vann

----

tre dl lettrømme

150 gr Philadelphia Naturell, romtemp.

en teskje ekte vaniljesukker

130 gr siktet melis

tre dl pisket kremfløte

Lag geleen med det kokende vannet og sett kjelen i vasken med kaldt vann i noen få minutter for å kjøle den ned hurtig. Den må ikke stå så lenge at den begynner å stivne så rundt ti minutter pleier å være passe. Den skal være fingervarm.

Finn frem en springform og kle bunnen med bakepapir hvis du vil flytte kaken over på et fat når den skal serveres, hvis ikke er ikke bakepapir nødvendig. Knus kjeksen, bland i smeltet smør og press massen nedi formen før du glatter den ut med en liten spatelkniv eller baksiden av en spiseskje.

Pisk fløten til krem og ta den ut i en egen bolle. Pisk deretter sammen avkjølt gelé, kremost, rømme, vaniljesukker og siktet melis. Ikke bli forskrekket over at massen virker veldig tynn, den vil stivne og bli helt perfekt til slutt. Vend inn den piskede kremen med en slikkepott til en jevn krem og hell alt over i springformen. Dekk deretter formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet.

Kaken trenger minst fire til seks timer i kjøleskap før den er klar til servering - men jeg lager den gjerne kvelden før og lar den stå natten over.