© 2010–2021 Millas Mat

Amerikanske donuts med ekte vanilje

helt enkelt aldeles uimotståelige

Vi forbinder gjerne donuts med USA men opprinnelig var det nederlandske immigranter som brakte sine olykoek (oljekokte kaker) til det nye landet. Donuts slik vi kjenner de i dag, med hull i midten, så først dagens lys i 1847 da en norsk-amerikaner ved navn Gregory Hansen tok patent på en utstikker som laget kaken og hullet på en gang. Man begynte å lage hull i kakene siden det gjorde det mye raskere og enklere å få de jevnt stekt så de ikke ble rå i midten. Min kjære far var overlykkelig når jeg satte i gang med disse midt på sommeren når julens smultringen ennå er langt unna.

Ingredienser

gir ca. femten donuts:

100 gr smør

to dl helmelk

50 gr fersk gjær

fire egg

fire spiseskjeer sukker

to teskjeer ekte vaniljesukker

to teskjeer bakepulver

ca. 600 gr hvetemel

ekstra hvetemel til utbaking

halvannen kilo Flott Matfett til koking

——

amerikansk vaniljeglasur:

en halv dl helmelk

en teskje ekte vaniljeekstrakt

syv til ti spiseskjeer melis

——

sjokoladeganache:

350 gr kokesjokolade

to dl kremfløte

——

strøssel etter eget ønske

Smelt smøret i en kjele og hell i melken. Varm opp blandingen til den blir fingervarm (37 °C). Smuldre i den ferske gjæren og pisk den godt inn i væsken og pisk deretter inn eggene. Bland sammen hvetemel, sukker, vaniljesukker og bakepulver i en miksebolle og bland deretter i væsken. Elt alt godt sammen til en smidig deig.

Dryss litt mel på toppen av deigen og dekk den med plastfolie. Sett den til heving på et lunt sted og la den få minst enn time til å heve. Dryss godt med mel på benken og kjevle deigen ut til en halvannen cm. tykk leiv og bruk en stor smultringkutter eller et passende glass dyppet i hvetemel til å stikke ut kakene. Bruk et mindre glass eller en kjernehus-utstikker til å lage hullet i midten. La de etterheve i omlag ti minutter, og mens de hviler varmer du opp fettet.

Finn frem kakeristen og dekk det med et par lag kjøkkenpapir.

Finn frem en solid jerngryte eller en wok og smelt alt fettet. Varm det opp til det når 165 °C og dropper tre kaker av gangen. La de få to til tre minutter på hver side og snu de når du ser en gyllen kant på kakene. Ta de deretter opp og legg de over på risten så de får rent godt av seg.

Til glasuren varmer du opp melk og vanilje, tar kjelen av platen og tilsetter melisen skje for skje til du har en tynn sirupsaktig glasur. Dypp doughnuts i dette og dypp de deretter i strøssel. Du kan også vende doughnuts i en blanding av sukker og kanel (som på bildet) mens de ennå er litt lune, eller dyppe de i sjokoladeganache som du raskt lager ved å koke opp fløten og røre inn hakket sjokolade. Deretter er det bare å dyppe nedi kakene og deretter i strøssel.