Amélies franske plommekake

gâteau aux pruneaux

Den franske filmen Les Fabuleux Destin d’Amélie Poulain fra 2001 er en av mine absolutte yndlinger og min skjønne lille tibetanske spaniel var oppkalt etter filmens hovedkarakter. I en av scenene fra filmen ser vi henne bake sin nydelige plommekake. Dessverre er det ingen oppskrift knyttet til filmen - men her er oppskriften jeg bruker som i det minste er fransk av opprinnelse. Og ikke vær skeptisk til at kaken inneholder potetmel, det gjør den bare ekstra luftig og gir den lekker konsistens.

Ingredienser

250 gr sukker

fire romtemp. egg

250 gr smør, smeltet og lett avkjølt

200 gr hvetemel

100 gr potetmel

en teskje bakepulver

en spiseskje ekte vaniljesukker

----

til formen:

formfett

to spiseskjeer smeltet smør

fem spiseskjeer sukker

tolv til fjorten røde faste plommer uten skall og sten

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C, smelt smøret og sett til side og pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen hvetemel, potetmel, bakepulver og vaniljesukker. Sett maskinen på lav hastighet og tilsett melblandingen vekselsvis sammen med det smeltede smøret i eggedosisen og pisk det sammen inntil du har en glatt røre.

Finn frem en 24 cm. stor springform og smør bunnen med to spiseskjeer smeltet smør og smør sidene av formen med Formfett. Dryss på sukker i bunnen og legg de halve plommene med snittflaten ned. Hell over kakerøren og stek kaken i 40-50 minutter nest nederst i ovnen og kjenn etter med en kakenål så du er sikker på at den er gjennomstekt.

La den avkjøle seg i ca. 30 minutter før du forsiktig løsner ringen, bruk en liten spatel eller kniv om du trenger det. Finn frem et kakefat og snu kaken i en vending, her må du ha et fast grep og snu raskt. Bruk samme kniv eller spatel til å løsne bunnen fra toppen av kaken og vær forsiktig så du ikke ødelegger bunnen som i dette tilfellet blir toppen av kaken ved servering.

Server gjerne kaken lun sammen med pisket krem. Kaken tåler også godt å fryses.