© 2010–2021 Millas Mat

All-round paibunn

til enhver pai

Denne oppskriften er fra et gammelt ukeblad som jeg fant hjemme hos mamma. Den passer til alle slags paier enten den lages med kjøtt, fisk, grønnsaker eller frukt og bær. Originaloppskriften sier at du skal bruke rømme men kesam fungerer også veldig bra og oppskriften er nok en 24 cm. form. På bildet ser du paiskallet forstekt og at det allerede har trukket seg sammen fra kanten på formen, da vet du at du er på rett vei og skallet vil bli flott og gyllent når det er ferdigstekt, bare se her.

Ingredienser

3 1/2 dl hvetemel

60 gr kaldt smør

halvannen dl kesam naturell eller rømme

en halv teskje havsalt

omlag tre spiseskjeer iskaldt vann

Kjør sammen mel, smør og havsalt i en prosessor til du får en masse som minner om grov sand, eller gni smøret inn i deigen med fingertuppene. Tilsett kesam og en spiseskje av vannet (det er mulig du ikke trenger alt, dette avhenger av hvetemelet).

Tipp massen over på bakebordet og elt den lett sammen, kjevle den ut og kle formen med deigen, prikk bunnen godt med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Sett på ovnen, paiskallet må rett i forvarmet ovn med en gang du tar den ut av kjøleskapet.

Forstek bunnen ved 200 °C i 15 minutter. Ha deretter i ønsket fyll og stek den videre i omlag 20-25 minutter.