Æbleskiver

danske kaffegodbiter

Jeg har vært på besøk hos mange mennesker som har en munkepanne hengende på veggen. Felles for mange av dem er at de er i kobber og tilsynelatende aldri har vært i bruk. På dagens induksjonskomfyrer kan de uansett ikke brukes så jeg har brukt en type som jeg mener er best, det betyr at pannen er i støpejern. Det gir best varmefordeling og god sprø skorpe. Navnet æbleskiver er fra gammelt av da man la en eplebit inni som fyll, i dag dropper mange det og bruker en bit sjokolade eller lager de uten fyll. Det velger du selv.

Ingredienser

gir ca. 20 ferdige æbleskiver:

en halv liter hvetemel

to spiseskjeer sukker

en halv teskje finmalt havsalt

halvannen teskje malt kardemomme

en teskje natron

en knivspiss bakepulver

tre egg, skilte

4 1/2 dl skummet kulturmelk

en teskje ekte vaniljeekstrakt

tre spiseskjeer smeltet smør + ekstra til steking

revet skall av en sitron

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett revet sitronskall, skill eggene og pisk eggehvittene stive. Smelt smøret så det kan avkjøles litt før det skal i røren.

Ha eggeplommene over i melblandingen, tilsett kulturmelk, vanilje og smeltet smør og pisk det hele sammen til en jevn røre. Pisk inn 1/3 av de piskede eggehvittene i røren og vend inn resten av dem med en slikkepott. Ikke miks blandingen for mye, noen striper av eggehvitte i røren gjør ingenting. Overpisker du blir ikke æbleskivene så luftige som de skal bli.

Varm opp æbleskivepannen til like under medium varme. Smelt en liten bit smør i hver fordypning og la det bli lysebrunt før du fyller hver fordypning 3/4 full med røre. Ha den stivne rundt kanten før du bruker en kakenål eller en spisepinne til å snu den halvveis rundt slik at den rå røren renner ned i bunnen og stekes. Etter noen minutter til legges fyllet i før æbleskiven snus hele veien rundt og lukkes. Snu på dem jevnt i noen minutter til slik at de blir brune over det hele, ta de ut og over på en rist. Reguler varmen etter behov.

Server æbleskivene med et godt dryss melis og evt. ditt favorittsyltetøy.