Marketsalad fra Greenmarket i New York

Salater

marketsalad

Et såkalt Greenmarket er noe du finner i de største byene nærsagt over hele USA der lokale bønder tilbyr sine (ofte) økologisk dyrkede grønnsaker og frukter samt andre varer som de selv produserer eller på annen måte videreformidler for andre. Det som er så gøy med dissene salatene er at de hele tiden er i forandring etter som sesongene endrer seg året igjennom. Denne salaten er for overgangen mellom juli og august. Her har jeg også ristet noen hjemmelagede krutonger til.

Ingredienser

400 gr beste kvalitet nypoteter eller amandine

en spiseskje havsalt til kokevannet

vinaigrette:

tre spiseskjeer e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

friskpresset sitronsaft etter smak

en drøy spiseskje lønnesirup

——

en bunt grønne asparges eller hele sommergulrøtter

125 gr sukkererter

en bunt grønne, gule eller lilla hagebønner

100 gr smuldret fetaost

friske oreganoblader og basilikumblader

havsalt og sort pepper etter smak

Dropp bønnene og sukkerertene i fosskokende vann i omlag fem minutter. Fisk de opp og dropp de deretter over i isvann. Da beholder de både all farge og næring. Pisk deretter sammen vinaigretten og smuldre opp osten.

Skrubb potetene godt og kok de i godt saltet vann. Tilsett de trimmede aspargesene når det gjenstår noen minutter på potetene og fisk de deretter opp av vannet. Hell vannet av potetene og hell deretter over vinaigretten.

Fordel grønnsakene utover et stort salatfat og legg potetene på toppen. Øs over resten av vinaigretten fra kjelen, miks lett og topp med feta og urter før servering.