Butternutsquash-salat

Salater

butternutsalat

Denne salaten, ihvertfall en som ligner veldig, har jeg spist på en café rett ved Borough Market i London, et fantastisk sted for råvarer. Stor var overraskelsen da jeg fant en lignende oppskrift i Nigella Lawsons nyeste bok Kitchen. Det norske navnet på butternutsquash varierer veldig. Etter litt research fant jeg navn som smørsquash, smørvalnøtt, flaskegresskar, moskusgresskar og muskatgresskar.

Ingredienser

en kilo butternutsquash i terninger

en teskje havsalt

en teskje malt gurkemeie

en teskje malt ingefær

to spiseskjeer olivenolje og to ekstra til dressingen

50 gr sultanas (lyse rosiner)

en halv dl kokende vann

en teskje  sherryeddik

100 gr ruccolasalat

50 gr ristede pinjekjerner

Sett ovnen på 200 °C og ha på plasthansker (så du ikke får gule “nikotinfingre”) og skjær opp butternutsquash(en) i ca. halvannen cm tykke skiver, del deretter hver skive inn i tre eller fire biter. Dette avhenger av størrelsen på grønnsaken.

Miks squashen sammen med saltet, krydderne og to spiseskjeer olje. Rør litt rundt men ikke så mye at du moser squashen. Tipp alt over i en langpanne kledd med aluminiumsfolie. Sett bollen til side (ikke skyll den ut).  Bak de i ovnen i ca. 30 minutter, men sjekk med en gaffel om de er møre, som alle grønnsaker så koker noen raskere enn andre. Mulig de trenger noen minutter ekstra.

Mens squashen er i ovnen, ta bollen med restene av krydderne og oljen og ha sultanaene oppi. Hell på kokende vann og la det avkjøle seg, pisk deretter inn 2 ss olje og og eddiken.

Finn frem et fat eller en vid salatbolle og legg på halvparten av den grønne salaten, deretter squashen, så resten av salaten og pinjekjernene. Hell over dressingen og miks alt lett sammen med salatbestikk eller to gafler. Vær lett på labben.