Vietnamesiske vårruller Goi Cuon

Nam-nam

vietnamesiske-varruller-gui-con

Vietnamesisk mat er stort sett en blanding av fransk og kinesisk kokekunst men vietnameserne selv utmerker seg ved en særegen og rikelig bruk av friske urter. Disse vårrullene skal ikke friteres men nytes slik de er innpakket i mykt rispapir med friske sprø grønnsaker og med en peanøttsaus som dip. For variasjon kan du gjerne bytte ut rekene med stekt kyllingkjøtt.

Ingredienser

gir seks vårruller:

seks ark rispapir

to til tre store blader finsnittet isbergsalat 

100 gr kokte risnudler

en liten håndfull frisk hakket koriander

en liten håndfull frisk hakket mynte

omlag ti rensede og grillede scampi eller ferdig kokte reker

vietnamesisk hoisinsaus

en halv slangeagurk i juliennestrimler

en gulrot i juliennestrimler

pepper etter smak

——

dipsaus:

en dl grovt peanøttsmør

saften av en lime

ett fedd finrevet hvitløk

en spiseskje sterk chilisaus eller sambal olek

to spiseskjeer kokosmelk eller kokosfløte

en drøy spiseskje soyasaus

kokende vann til ønsket konsistens

Begynn med å lage dipsausen så den er klar. Pisk sammen peanøttsmøret sammen med limejuice, hvitløk, chilisaus, kokosmelk og soya. Tilsett kokende vann litt etter litt til du har en lett fyldig saus. Smak til sausen med mer soya om nødvendig og la den trekke en stund før servering.

Kok risnudlene og la de renne godt av seg, legg de deretter utover på et rent kjøkkenhåndkle så de tørker litt. Forbered alle de andre ingrediensene og hell vann i en dyp vid panne. Ha i et og et rispspir om gangen. Når det er mykt, ta ut rispapiret av vannet og legg det på en tallerken eller ei fjøl.

Fordel risnudler, salat, urter, scampi, agurk og gulrot på rispapiret og ha på litt hoisinsaus. Rull sammen en gang, brett inn kantene og rull den helt sammen. Det fester seg av seg selv. Når du lager dette må du jobbe litt raskt mens rispapiret er mykt. Del de opp i passende biter og server med dipsausen.