Sommerruller med tre dipsauser

Nam-nam

sommerruller-vietnam

Dette er mat jeg virkelig elsker, og du kan dekke opp et imponerende bord på en snau halvtime om dere er to. Mye av dette er rå grønnsaker, og så lenge det er snittet fint opp og får litt saus på seg er det verken tørt eller kjedelig. Dette smaker friskt og som navnet tilsier – sommerlig. Det er rom for mye variasjon både med ulike salattyper og grønnsaker. Kjøttet kan man også variere, eller droppe helt om man ønsker det vegetar. Husk også at rispapir er tørre flak som skal ligge i kaldt vann i noen få minutter før bruk, du skal ikke kjøpe frossen filodeig eller det som selges under navnet spring roll pastry.

Ingredienser

125 gr tynne risnudler

200 gr finsnittede blader av ulike typer grønn salat

125 gr forvellet og finsnittet grønnkål

tre gulrøtter i juliennestrimler

en agurk i juliennestrimler

en liten bunt frisk koriander

en liten bunt frisk persille

en liten bunt mynte

400 gr svine- eller kyllingkjøtt (du kan også bruke reker)

to finhakkede røde chili eller en god spiseskje Sriracha chilisaus

en halv spiseskje hoisinsaus

tre fedd revet hvitløk

en finhakket rødløk

en spiseskje revet frisk ingefær

——

peanøttsaus:

en dl grovt peanøttsmør

saften av en lime

en drøy spiseskje lys soyasaus

en spiseskje Sriracha chilisaus

tre spiseskjeer kokosmelk

havsalt og sort pepper etter smak

kokende vann til passende konsistens

——

Sriracha chilisaus

hoisinsaus

salte peanøtter

femten ark rispapir

Stek kjøttet i pannen med litt nøytral solsikkeolje og når kjøttet er halvferdig tilsetter du hvitløk, ingefær, rødløk, chili og hoisin. Stek kjøttet ferdig og ha det over i en bolle. Det skal serveres lunkent.

Kutt og hakk opp alle grønnsakene og finhakk urtene. Kok nudlene, skyll dem i kaldt vann og legg dem utover på et rent kjøkkenhåndkle så de får tørket av seg. Klipp nudlene i ca. 5–10 cm lange stykker slik at de blir lettere å ha med å gjøre.

Du kan enten anrette alt i små hauger på et fat, eller blande alle grønnsaker, nudler og kjøtt godt sammen i en bolle. Sistnevnte er som regel det enkleste, ikke minst på grunn av nudlene som gjerne kleber seg sammen om de blir liggende for seg. Sett også frem et dypt fat (en paiform er ypperlig) med kaldt vann til rispapirene.

Kjør sammen alle ingrediensene til peanøttsausen og fordel denne sausen og de andre i passende skåler. Ha peanøttene i en egen skål. Så er det bare i dynke rispapirene etter tur og fylle rullene med det du ønsker.