Empanadas fra Colombia

Nam-nam

empanadas

Disse ovnsbakte godbitene kan spores tilbake maurerne som brakte de til Portugal under invasjonen. En meget lang periode som varte omtrentlig fra 711 og helt opp mot slutten av 1400-tallet med stadige kriger og uroligheter mellom muslimer og kristne. Men fra Portugal vandret de sjøveien og endte til slutt opp i Latin-Amerika hvor de ble meget populære og hvor de i dag finnes med fyll basert på kjøtt, fisk, kylling, grønnsaker eller med fruktfyll servert som dessert. Mitt fyll er temmelig klassisk med elementer fra det mexicanske kjøkkenet. Kjøttet i denne oppskriften kan byttes ut med kokt og most potet.

Ingredienser

gir mellom åtte og tolv ferdige empanadas:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

500 gr ferskmalt kjøttdeig av okse

en stor løk

to fedd hvitløk

en halv spiseskkje tørket oregano

en til to finhakkede jalapenos

en halv teskje chilipulver

en teskje malt spisskumin

en teskje malt koriander

havsalt og sort pepper etter smak

tre store finhakkede ferske tomater

noen få spiseskjeer vann

en håndfull fersk finhakket koriander

——

empanadasdeig:

en halv kilo hvetemel

to teskjeer havsalt

to teskjeer bakepulver

110 gr kaldt smør i små terninger

omlag 2 1/2 dl kaldt vann

et stort sammenpisket egg til pensling

100 gr revet ost (kan sløyfes)

Begynn med å lage fyllet siden dette trenger tid til både til å koke og til å avkjøle seg. Kjør hvitløk, løk og oregano til en fin mos i en foodprosessor. Varm oljen i en romslig stekepanne og fres blandingen lett for å få ut den rå løksmaken. Skyv deretter løken mot sidene av pannen og brun kjøttet godt og hakk det fint opp. Når kjøttet nesten er ferdig blander du inn de tørre krydderiene og rører de godt inn og fold deretter inn løken.

Grovhakk tomatene og ha de over kjøttet sammen med et par spiseskjeer vann og kok opp. La det koke uten lokk inntil det tykner godt. Dette pleier å ha en halvtimes tid. Smak deretter til med salt og pepper og vend inn frisk koriander. Ha fyllet over i en bolle og la det avkjøle seg.

Nå kan du begynne å lage deigen. Ha hvetemel, salt og bakepulver over i en prosessor og tilsett smøret i små terninger. Kjør det til en grovkornet masse før du begynner å tilsette vannet litt etter litt til deigen former seg til en klump. Det er ikke sikkert du trenger alt vannet så pass på at deigen ikke blir for våt. Pakk den godt inn i plastfolie og la den hvile kaldt i minst 30 minutter.

Del deigen inn i åtte til tolv emner alt ettersom hvor store empanadas du vil lage og kjevle de ut til en tynn leiv. Du kan også lage en stor leiv og bruke en liten kaffetallerken til å skjære ut helt jevne sirkler.  Legg på en god spiseskje av det kalde kjøttfyllet på den ene halvparten av deigen og fold den andre delen over. Bruk en gaffel og klem endene godt sammen på begge sider, her er det viktig at du er skikkelig nøye så det blir helt tett. Legg den over på et stekebrett kledd med bakepapir og fortsett med resten av deigen. Sett ovnen på 200 °C.

Når alle empanadasene er ferdige pensler du de med sammenpisket egg og steker de i omlag 20-25 minutter på nest nederste rille så de ikke blir for brune på toppen. Om du vil kan du drysse de med litt ost når det gjenstår 10-15 minutter av steketiden. Server de aller helst lune med en god salat til.

Tips: empanadas kan lages helt ferdige og fryses i rå tilstand. Når de skal stekes legger du de frosne på en stekeplate med bakepapir og lar de tine i en time før de stekes ferdige i ovnen.