Yokosuka Navy Curry - japansk marine curry

Middag

yokosuka-navy-curry

Curryens historie i Japan er mer omfattende enn man kanskje skulle tro. Retten kom til landet med engelskmennene for over 100 år siden, nærmere bestemt i 1870-årene.  Britene hadde for vane å servere curry ukentlig til sine soldater som en ekstra godbit på fredagene. For japanere flest var det fortsatt uvanlig å spise kjøtt, men det ble sett på som ekstra verdifullt for soldatene som skulle bygge opp kroppen og bli sterke. Dermed ble retten innført for soldatene som var stasjonert ved marinebasen i Yokosuka. Siden da har den spredt seg til hele landet, og en nasjonal undersøkelse fra 2015 viser at en japaner spiser curry omlag tre ganger i mnd, så dette er populær mat. For oss nordmenn ser nok dette ut som lapskaus, men det er faktisk slik den serveres. Ikke noe dryss med koriander og cashews og ikke et naan i sikte heller. 

Ingredienser

nok til to eller tre voksne:

to spiseskjeer smør og en spiseskje nøytral olje til steking

400 gr lårkjøtt av kylling

havsalt og sort pepper etter smal

en drøy spiseskje Mild eller Hot Madras Curry 

tre medium store poteter i store biter

to gulrøtter kuttet i trekanter

en skivet løk

seks dl vann

en kjøttbuljongterning (knust)

et finhakket fedd hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

et laurbærblad

to spiseskjeer tomatketchup

en spiseskje worchestershiresauce

en spisekje lys soyasaus

en halv spiseskje maisenna rørt ut i to spiseskjeer kaldt vann

----

dampet ris til servering

Varm smør og olje i en gryte og tilsett kyllingen kuttet i grove biter. Fres den i noen minutter og rør inn curryen. Fres det hele i ytterligere noen minutter før du tilsetter løk, hvitløk, ingefær, gulrøtter og poteter. Krydre med havsalt og sort pepper mens du lar det frese så alt dekkes av oljen og curryen. Hell på kokende vann og tilsett buljongen og laurbærbladet. Kok curryen under lokk i omlag 30 minutter.

Sjekk grønnsakene med en liten kniv, de skal være helt møre. Ta ut laurbærbladet og tilsett ketchup, worchestershiresauce og soya og rør det godt inn. Kok opp og smak til med mer havsalt og pepper om nødvendig. Rør inn jevningen, kok opp igjen så sausen tykner og server curryen rykende varm sammen med ris.

Skjeen i glasset på bildet er slik den serveres i Japan. En våt, kald spiseskje forhindrer risen fra å sitte fast på skjeen og man brenner ikke tungen på den varme maten.