Tunfiskburgere fra Okinawa

Middag

Tunfisk er ypperlig til burgere fordi det er en fet fisk som gjør en fin farse og dermed er den lett å jobbe med. Her trenger vi ingen tilsetninger av stivelse. Denne oppskriften kommer fra øya Okinawa som er den største øya i øygruppen Ryukyu. Okinawa har en spesiell historie siden den mot slutten av siste verdenskrig ble okkupert av amerikanske styrker og Japan fikk tilbake herredømmet over øya først i 1972. I dag bor det noe over en million mennesker på øya og en av hovedinntekskildene er dypvannsfiske hvor man bla. fanger tunfisk. Japanerne har et godt forhold til burgere og gjør de gjerne til sine egne slik som denne oppskriften viser. 

Ingredienser

500 gr tunfisk

to finsnittede vårløk

en teskje wasabipasta eller sterk sennep

en spiseskje frisk revet ingefær

to spiseskjeer frisk hakket koriander

en drøy halv dl teriyakisaus

to spiseskjeer honning

en spiseskjeer solsikkeolje

——

fire ciabatta eller burgerbrød

to spiseskjeer thai sweet chilisaus

en agurk skrelt i tynne skiver

brønnkarse eller friske spirer

frisèesalat

syltet ingefær

Kjør tunfisken i en prosessor sammen med wasabi eller sennep, ingefær og koriander. Smak til med havsalt og pepper. Form farsen til 4 burgere og dekk de med plastfolie. La de hvile i kjøleskap en times tid.

Bland sammen honning og teriyakisaus og sett til side. Varm litt olje i en panne og stek burgerne 3-4 minutter på hver side mens du jevnlig pensler med teriyakisausen.

Varm brødene og smør på litt sweet chilisaus og legg på agurkbåndene. Legg på burgeren og øs over saftene fra pannen. Legg på salat og spirer og avslutt med toppen av brødet. Serveres med syltet ingefær og litt ekstra sweet chilisaus.