Totikis fiskesuppe

Middag

totiki-fiskesuppe

Totiki er ikke den mest fremtredende figuren i Mummidalen, men vi møter henne bla. i fortellingen Vinter i Mummidalen der Mummitrollet og lille My våkner fra vinterdvalen og besøker badehuset ved stranden der hun bor for vinteren og holder på med å bygge en ishest som Vinterdamen skal ri på. For at de skal holde varmen koker hun fiskesuppe. Totiki var basert på Tove Janssons partner Tuulikki Pietilä som var utdannet grafiker og som samarbeidet med Jansson på både bøker og filmprosjekter.

Ingredienser

suppe for to:

to spiseskjeer smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en liten finhakket løk

to fedd finhakket hvitløk

en halv vasket og finsnittet purre

en stor gulrot i små terninger

en kvart sellerirot i små terninger

400 gr blandet fisk i mellomstore terninger (laks, torsk eller sei)

en liter god fiskekraft

halvannen dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

litt hvitvinseddik etter smak (jeg bruker i underkant av en halv spiseskje)

en spiseskje finhakket gressløk

en spiseskje frisk finhakket dill

Riv løk og hvitløk fint opp og fres det lett i smør. Når løken begynner å bli blank og myk så tilsetter du purre, gulrøtter og sellerirot. La de frese med en liten stund og krydre med havsalt og pepper. Hell på fiskekraft, kok opp og la grønnsakene koke i omlag ti minutter eller til de er møre. Tilsett fløte, gressløk og dill og juster deretter smaken med mer havsalt eller pepper om det er nødvendig samt litt hvitvinseddik.

Legg fisken forsiktig i og la den trekke i tre til fem minutter så er suppen klar til servering. Server gjerne godt brød til eller disse gode conesene.