Tortellini Puttanesca

Middag

tortellini-puttanesca

Dette er en pasta med mange ulike historier om hvordan den oppstod men skal vi gjennomgå alle versjonene av historien om “horens spaghetti” blir dette lengre enn Knausgård. Så raskt oppsummert påstår noen at det var en cafèeier som forbarmet seg over noen sultne prostituerte som satt ved et bord rett før stengetid. Uten penger ba de om å få noen rester som uansett ville bli kastet og det kokken hadde igjen var tomater, hvitløk, olje, kapers og pasta. Mens forfatteren Diane Seed mener at opphavet til retten var en lov som enkelte italienske byer hadde, som sa at prostituerte kun fikk handle en gang i uken siden befolkningen ville ikke se dem i gatebildet på dagtid så dermed var de avhengige av å kjøpe mat som tålte flere dagers oppbevaring. Norge hadde forresten også en lignende lov i Christiania som sa at de prostituerte bare hadde lov å vise seg enkelte steder på dagtid, de hadde heller ikke lov til å bruke trikken, gå på kino eller sitte på cafeer. Dette er en variant av puttanescaen med tortellini men bare så det er sagt, det finnes mange mange varianter av denne retten med ansjos, grønn paprika, persille, tunfisk og nærsagt alle slags typer pasta.

Ingredienser

pasta for to:

en halv liter polpa (knuste tomater)

en halv dl vann

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

to fedd hvitløk

en spiseskje Worchestershiresaus

en spiseskje tørket oregano

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

200 gr italiensk pølse i tynne skiver (kan sløyfes)

en liten håndfull  friske basilikumblader

en liten håndfull revet pecorino

——

250 gr fersk eller tørket tortellini med ostefyll

Ha oljen i en dyp panne på middels varme og tilsett hvitløken, når den begynner å lukte så brun pølseskivene lett og hell på tomatene og vannet og kok opp. Tilsett oregano, salt, pepper, Worchestershiresaus og sukker.

La sausen småkoke i 30-40 minutter til den har tyknet, du kan godt koke den en time men sjekk da om må du tilsette noen ekstra spiseskjeer vann så den ikke blir for konsentrert og smak den til med salt og pepper når den er ferdig.

Når du skal servere så tipp inn nykokte tortellini og vend de inn sammen med frisk hakket basilikum og server med et dryss pecorino.