Thanksgivingkalkun med tilbehør

Middag

thanksgivingkalkun

Middagen som ble spist på Plymouth Plantation, Massachusetts i 1621 hvor utsultede pilegrimer og de medlemmer av Wanpanoag stammen som kunne jakte satt sammen ved bordet, er av amerikanere flest sett på som den aller første Thanksgiving. På menyen stod blant annet kalkun, hjort, and, fisk, hummer, bær, gresskar, mais og squash. Men det finnes sterke indikasjoner på at de i Canada feiret denne dagen allerede i 1578 og i dagens Florida i 1565. Hva som da stod på bordet er dessverre ukjent. Dette er sett på som alle amerikanske husmødres store ildprøve, og hvordan den serveres og hvilket tilbehør som er det rette varierer mye fra region til region. Men vi har noen faste holdepunkter. Det skal være kalkun, det skal være tranebærsaus, det skal være en saus kokt på kraft, stuffing hører med og selvsagt en potetrett enten det er yams (søtpotet) med marshmallows, potetmospotetgratengristede poteter, noisettes eller potetpure med løk og erter. Kokte eller grillede maiskolber, eller maisbrød og ris er vanlig i enkelte deler av USA og mange bruker også grønne bønner, gulrøtter, broccoli eller andre grønnsaker. I norsk-amerikanske familier serveres ofte lefse eller flatbrød til maten i stedet for maisbrød. Til dessert er det aldeles nydelig å servere pecanpie eller klassikeren pumpkinpie

Ingredienser

salt og krydderlake til kalkunen:

250 gr maldonsalt

fire spiseskjeer mørk brunt sukker

en dl lys sirup

en dl lønnesirup

ti hele sorte pepperkorn

fire hele stjerneanis

ti hele nellik

en spiseskje rosepepperkorn

fire grønne knuste kardemommekjerner

to spiseskjeer sorte sennepsfrø

en halv rå ingerfærrot i skiver

to appelsiner i båter

en sitron i båter

omlag seks liter kaldt vann

——

en rå kalkun (beregn ca. 500 gr råvekt pr. person)

200 gr usaltet smeltet smør

havsalt og sort pepper etter smak

to spiseskjeer røkt spansk paprikapulver (pimenton)

——

stuffing:

400 gr malt storfekjøtt

400 gr medisterdeig

en halv finsnittet purre

en løk

to revne epler

ti tørkede hakkede aprikoser

fem spiseskjeer hakkede hasselnøtter og valnøtter (kan sløyfes)

havsalt og sort pepper etter smak

hakket persille

en spiseskje frisk hakket salvie

Tilbehør

 tranebærsaus:

250 gr tranebær

5 ss vann

175 gr demerarasukker

skall av en revet appelsin

3 ss portvin

——

Maismuffins

Succotash

Kremet soppstuing

Potetmos med revet eple og gressløk

Kalkunsaus Milla

Baconsautert rosenkål Karen

Kalkunen bør tines langsomt, helst 2 døgn i kjøleskap. Du trenger også en ren og tørr bøtte eller et plastkar som er dypt nok til å dekke hele kalkunen.

Ha salt, sukker, sirupene og alle de hele krydderiene i en kjele, dekk det med vann og kok opp. Ha dette i karet og spe ut med 3 liter vann. Pisk det godt sammen. Legg fuglen i karet, ha i ingefær, appelsinbåter og sitronbåter (klem ut saften før du plopper de nedi) og hell på mer vann så det dekker. La kalkunen ligge kjølig i minst ett døgn, helst to. Så lenge det ikke er frost ute kan du sette den ut med den må dekkes godt til og det må ikke være for varmt. Denne laken gjør ikke kalkunen salt, men den gjør kjøttet saftig så dette er verdt jobben.

Ta kalkunen ut av laken en god time før den skal i ovnen, Bruk lofritt kjøkkenpapir (Torky) og tørk kalkunen godt inni og utenpå. Smelt smøret og pensle hele kalkunen godt. Pass på å komme til under vingene og lårene. Dryss på salt, pepper og paprikapulver. Vær generøs!

Sett ovnen på 225 ° og legg kalkunen med brystsiden ned og gi den 15-20 minutter i ovnen. Snu den deretter så brystsiden kommer opp, pensle den igjen med smør. Gi den ca. 10 minutter til i ovnen. Dette gjør du for å få sprøtt og godt skinn på fuglen.

Bruk et digitalt steketermometer om du har det og stikk nålen godt inn i kalkunbrystet og still det inn på 74 °C.

Kalkunen ferdigstekes ved 160 °C i 1/2-3/4 time pr. kg kalkun. Pensle med mer smør en ekstra gang under steketiden. Sjekk at kalkunen er ferdig ved å stikke en kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar er den ferdig.

Slå av ovnen og la kalkunen stå inni med døren åpen i vel 15-20 minutter. Da får kjøttsaftene tid til å sette seg og den blir lettere å skjære opp.

Stuffing
Stuffing

Stuffingen lages ved at alle ingrediensene blandes godt sammen og fylles i en brødform. Stek den sammen med kalkunen den siste timen. Tipp den ut av formen og gi den en god bruning i ovnen de siste 10 minuttene.Tranebærsausen er enkel å få til og smaker nydelig. Kok opp tranebærene sammen med vannet til de begynner å sprekke opp. Tilsett sukker, appelsinskall og portvin og rør til alt er oppløst. La sausen koke i ca. 10 minutter til den har tyknet. Avkjøles helt før servering.

Oppskriftene og fremgangsmåtene til kalkunsausen og det øvrige tilbehøret finner du i ingredienslisten.

Vi avslutter med et lite oppskjæringskurs av kalkunen så du ikke må sette en fugl på bordet som ser ut som om den har gått gjennom en skurtresker.

Du trenger en god kokkekniv, helst en utbeningskniv og en stor gaffel. Skjær ut bryststykkene, legg kalkunen på ryggen og før kniven langsmed brystbenet helt ned til hvert stykke løsner fra selve skroget. Del de hele stykkene på tvers i ca 1 cm tykke skiver. Legg bryststykkene tilbake på skroget og server. Lårene skjæres fra ved 2. gangs servering og deles opp i skiver langsmed benet.