Thanksgiving 2015

Middag

thanksgiving2015

I 2015 var det mer snakk om Black Friday enn Thanksgiving men helt siden jeg laget min første Thanksgiving i 2010 og ikke har behov for en enda større tv tok jeg meg heller en dags arbeid på kjøkkenet i stedet for å stå i kø utenfor et kjøpesenter. Jeg brukte kalkunfilet i år som jeg har gjort flere ganger før men dermed har jeg ikke noe kraft til sausen. Løsningen er da å bruke ferdig kalkun eller kyllingkraft på kartong og det fungerer faktisk veldig godt. Her har jeg laget både poteter og stuffing kvelden før, ikke noe av det er komplisert men veldig greit å ha ferdig sammen med sausen. Når man gjør det på denne måten er det også overkommelig å lage denne middagen alene uten hjelp på selve dagen. Happy Thanksgiving!

Ingredienser

middag for fire-seks personer

en kalkunfilet (omlag 700 gr. i råvakt)

vanlig olivenolje til pensling

en teskje tørket timian

halvannen teskje røkt spansk paprika (pimenton)

ubleket hyssing

----

Do ahead mash:

en kilo kokefaste poteter (Asterix)

100 gr meierismør

to dl helmelk eller mer om du trenger det

to dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

revet muskatnøtt etter smak

to gode spiseskjeer finhakket gressløk

----

stuffing:

en loff i terninger

en stor finhakket løk

fire stenger frisk finhakket selleri

100 gr smør

en halv teskje tørket timian

en halv teskje tørket salvie

to dl mild grønnsakskraft

----

squash, rosenkål, rørte tyttebær, gulrøtter, grillede maiskolber, kalkunsaus Milla

Pecan Pie triangels til dessert

----

Skrell og del potetene i grove terninger og legg de over i en romslig kjele med kokende vann. Kok de inntil de er helt møre. Etter 20-25 minutter bør de være klare. Mens potetene koker koker du opp melk, fløte og smør i en liten kjele og heller av omlag to dl av væsken i en liten mugge. Den dekker du med plastfolie og setter kaldt når den er lunken. Når potetene er klare heller du av vannet og setter kjelen tilbake på platen. La potetene dampe seg så  de blir så tørre som mulig før du begynner å mose dem. For luftigst mos bruker jeg det som kalles en ricer. Når alle potetene er klare heller jeg i melk- og smørblandingen litt etter litt mens jeg rører godt. når all væsken er brukt opp tilsetter jeg havsalt, pepper, muskat og gressløk etter smak. Smør en passende ildfast form med smør og ha potetene i. Dekk med plastfolie og sett de kaldt til neste dag sammen med resten av melkeblandingen. 

For å lage stuffing kutter du loffen i skiver og deretter i terninger. Ha de over i en ildfast form. Smelt smør i en romslig panne og fres finhakket løk og selleri inntil det er mykt og blankt, rør deretter inn timian og salvie. Smak til med havsalt og pepper og vend dette inn i loffterningene. Bruk hendene for å få det mikset godt inn. Hell over grønnsakskraften og la den absorberes av loffen. Dekk formen med aluminiumsfolie og seett den kaldt.

Lag sausen etter oppskiften og sett den kaldt til neste dag.

Når du skal sette igang med å forberede selve middagen begynner du med kalkunen. Bind opp kalkunen med ubleket hyssing og bland sammen olje og krydder og pensle kalkunen godt med dette. Stek den pent gyllen på begge sider i en panne med litt smør og legg den over i en liten langpanne kledd med aluminiumsfolie. sett ovnen på 180 °C og stikk et steketermometer inn i den tykkeste kjernen på fileten. Still det inn på 69-71 °C og etterstek den i ovnen. Det pleier å ta en drøy halvtime så er den klar. Pakk den gdt inn i folien den har stekt på når den er ferdig og la den hvile inntil det er tid for å skjære den opp.

Sett formene med potetmos og stuffing inn i ovnen, husk å helle resten av melkeblandingen over potetene. Skru på ovnen til 175 ° og la de først få en halvtime der. Fjern så folien på stuffingen og la det hele steke videre i en halvtime til. 

Mens kalkunen hviler og poteter og stuffing varmes opp koker du opp sausen og holder den varm mens du steker squashen i terninger, koker rosenkålen og gulrøttene og rister maisen gyllen i litt smør. Husk å smake til alt med havsalt og pepper. Tyttebærene settes i en pen skål på bordet sammen med sausen og kalkunen skjæres i tynne skriver (husk å kutte av hyssingen).