Thai green curry uten snarveier

Middag

thai-green-curry

Du får kjøpt ferdig green currypaste på de fleste matbutikkene men det er uendelig mye bedre og ikke minst gøy og kunne lage sin egen og med litt motorisert hjelp er det både raskt og enkelt. Dette er en autentisk og god oppskrift uten det berømmelige begrepet tilpasset norske ganer som ofte betyr at alt særpreg og smak er fjernet, så her får du smaken av det ekte Thailand på kjøkkenet ditt. Server curryen med hvit dampet jasminris eller risnudler og rekechips. Doble gjerne chilimengden om du vil ha maten ekstra sterk.

Ingredienser

green currypaste:

tre stilker banket og finsnittet sitrongress

fem fedd hvitløk

tre hele grønne chili

en stor sjalottløk

en tommelstor bit frisk revet ingefær

en stor håndfull frisk hakket koriander m/ stilkene

en stor håndfull frisk hakket basilikum eller thaibasilikum (søt type)

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt spisskumin

en halv teskje hvit pepper

tre spiseskjeer thai fiskesaus (nam pla)

en teskje rekepasta

friskpresset limejuice etter smak

revet palmesukker etter smak

en til to dl ekstra tykk kokosmelk (spar resten av boksen til senere i oppskriften)

——

peanøttolje til steking

400 gr kyllinglår eller fileter i små biter

tre kaffir limeblader

resten av kokosmelken

to grønne paprika i tynne strimler

to tomater i båter

en liten squash eller aubergine i terninger

125 gr fersk spinat (kan sløyfes)

150 gr grønne bønner snittet i små biter

——

havsalt, fiskesaus, limejuice og palmesukker til justering av smaken

Bank sitrongresset flatt med en kjøttklubbe eller flatsiden av en kniv og hakk det deretter fint opp, ha det over i en prosessor sammen med alle de øvrige ingrediensene til currypasten og hell i litt av kokosmelken. Kjør alt sammen til en tykk saus og tilsett litt mer kokosmelk om nødvendig for og mikse alt godt sammen. Du skal ikke ha en rennende saus men det må være nok fuktighet til at maskinen får jobbet det hele sammen.

Varm to spiseskjeer peanøttolje i en wok og stek currypasten i ca. ett minutt mens du rører hele tiden. Tilsett resten av kokosmelken og rør den godt inn. Legg i kyllingen sammen med limebladene og la kjøttet koke seg nesten helt ferdig. Bruker du kyllinglår med ben i er koketiden ca. 20-25 minutter, uten ben blir koketiden ca. 10-15 minutter.

Forbered grønnsakene og tilsett disse i curryen. La de koke i omlag ti minutter til de mykner noe. Smak til retten med mer salt eller fiskesaus, lime eller sukker om det er nødvendig. Husk balansen mellom sterk, søtt, salt og syrlig. Dryss gjerne på litt finhakket koriander eller basilikum før servering og pynt med friske limebåter.