Teriyakikylling & japanske pickles 照り焼き

Middag

teriyakikylling

Denne raske og velsmakende kyllingen har alt det gode fra det japanske kjøkkenet. I Japan er dette en typisk hveragsrett som er enkel å preparere hjemme for de fleste. Et vanlig japansk kjøkken er lite, virkelig lite og mange har knapt benkeplass. Teriyakisaus kan lages i god tid og mange blander en større porsjon og har på flaske i skapet. Jeg synes tradisjonelle tsukemono (pickles) er nydelig til retter som dette og her byr jeg på to varianter, en med gulrot (som du må lage dagen før) og en med agurk i tilegg til sushiris som jeg vil si er påbudt til denne retten.

Ingredienser

middag for to:

to spiseskjeer sake (risbrennevin)

fire spiseskjeer mirin (søt risvin)

fire spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer lys brunt sukker eller muscavadosukker

to teskjeer revet frisk ingefær

noen få dråper sesamolje

400 gr kyllingkjøtt i små hakkede biter (bruk gjerne bryst og lårkjøtt)

to teskjeer peanøttolje

----

agurkpickle (sunomono):

en liten slangeagurk i tynne skiver

en teskje havsalt

to spiseskjeer riseddik

en spiseskje sukker

en teskje soyasaus

en teskje sesamolje

ristede sesamfrø til garnering

----

gulrotpickle:

450 gr gulrot kuttet i meget tynne skiver

to biter kombuflak

halvannen teskje karvefrø (caraway seeds)

2 1/2 dl riseddik

2 1/2 dl sukker

2 1/2 dl kaldt vann

to spiseskjeer havsalt

Finn frem et fat el. og pisk sammen sake, mirin, soyasaus, ingefær, sukker og sesamolje. Tilsett kyllingen og la den marinere seg i et kvarters tid.

Varm oljen i en dyp panne eller i en wok og fres gyllingen gyllenbrun. Hell over marinaden og la kyllingen koke seg ferdig. Del en bit i to for å være sikker. Ta kyllingen ut av woken og pakk kjøttet inn i folie så det holder seg varmt. Skru opp temperaturen på pannen og la marinaden redusere seg til en tykk og mørk sirup. Ha kyllingen tilbake i pannen og vend den raskt sammen i sausen. Dryss på ristede sesamfrø og server straks.

To japanske pickles

Kutt gulrøttene i løvtynne skiver ved hjelp av en mandolin eller skivejernet til prosessoren og ha de over på et syltetøyglass som tåler kokende væske sammen med kombu. Rist karvefrøene lett i en tørr panne inntil de begynner å lukte godt og ha de over i en kjele. Tilsett riseddik, sukker, havsalt og vann og kok opp. Pisk godt for å smelte sukkeret og hell den varme laken over gulrøttene. La glasset stå å avkjøle seg til romtemp. før du fester lokket og rister godt på glasset slik at laken fordeler seg. Sett glasset i kjøleskapet til neste dag. Noen lar glasset stå i en uke før konsumering. 

Kutt agurken i tynne skiver og dryss over salt. La blandingen ligge i ca. ti minutter for å dra endel av væsken ut av agurken. Klem ut så mye væske du kan med hendene. Pisk sammen riseddik, soya, sukker og sesamolje og hell det over agurkskivene. La de trekke kaldt i en halvtimes tid før du arrangerer de i en passende bolle og garnerer med sesamfrø.