Tadka dahl

Middag

tadka-dahl

Dette er en enkel linserett fra det nordlige India. Dal er populært på grunn av flere faktorer. De er billige å lage, de metter godt og ikke minst er de praktiske fordi kvinnene kan sette over dal i store gryter, og den passer stort sett seg selv mens de går i gang med alt det andre de har å gjøre innen det er tid for lunsj. Hvis mennene jobber ute på åkrene et stykke fra hjemmet så bærer de grytene ut til dem sammen med nybakte roti og spiser der sammen med sine ektemenn før de bærer de tomme grytene hjem og mennene går tilbake til arbeidet. Og bare for å ha sagt det, mange kvinner jobber også ute på åkrene. Det er ikke et kjønnsdelt arbeid. Matlaging derimot er fortsatt kvinnens ansvar i indiske bondesamfunn. 

Ingredienser

gir fire porsjoner:

400 gr gule splitterter

en liter vann

en halv teskje gurkemeie

en halv teskje malt koriander

en halv teskje garam masala

fire kaffir limeblader

to spiseskjeer solsikkeolje

en teskje hele spisskuminfrø

to fedd finhakket hvitløk

en liten finhakket løk

halvannen teskje chilipulver

fire flådde grovhakkede tomater

havsalt og sort pepper etter smak

Legg splittertene i bløt natten over. Finn frem en romslig kjele og ha ertene over i den. Hell på vannet og tilsett gurkemeie, koriander, garam masala og limebladene. Rør alt godt sammen og kok opp. Bruk en hullsleiv og skum av det som samler seg på toppen. Skru ned varmen og la det småkoke i 30-40 minutter. Fyll på med mer kokende vann om du ser at ting er i ferd med å koke seg tørt. Om dette er nødvendig avhenger av linsene.

Varm litt olje i en panne og tilsett spisskuminfrø og stek de i et minutts tid eller til det begynner å lukte godt av dem. Tilsett løk og hvitløk og stek videre i 5-6 minutter til løken begynner å mykne og bli gyllen. Rør inn chilipulveret etterfulgt av tomatene. Smak til blandingen med salt og pepper og la den småkoke på lav varme i 8-10 minutter.

Tilsett alt innholdet fra pannen over linsene og miks alt godt sammen. Kok opp og la det  koke videre i ca. 10-15 minutter inntil linsene er møre og gryten har tyknet. Tynn ut retten med litt kokende vann om nødvendig. Smak til med mer havsalt og pepper og server den rykende varm.