Syrisk kylling Dujaj med hummus, gulrotsalat og frites

Middag

syrisk-kylling

Første gangen jeg hørte om Syria var i kristendomstimene på barneskolen. Landet er nevnt i Juleevangeliet siden Kvirinus var landshøvding i Syria da Jesus ble født. I dag snakkes det om Syria i en ganske annen og adskillig mer tragisk sammenheng. Landet er revet i stykker av krig og konflikt, mange titusner er drept og millioner er på flukt. Syrias vakre og rike kultur har kommet helt i skyggen av de siste årenes hendelser og ikke minst all den deilige maten de lager. Hashtag #cookforsyria ble lansert i London i 2016 og skal fortsette inn i 2017 med hele verden som målgruppe. Jeg har latt meg inspirere av en av de mest populære kyllingrettene og kombinert den med andre smaker fra det arabiske kjøkkenet. Så her kan du lage kylling & pommes frites på syrisk vis. 

Ingredienser

middag for to til tre personer:

400 gr lårkjøtt av kylling i medium store terninger

en teskje sterk paprika (pimenton)

en halv teskje malt spisskumin

en kvart teskje malt kanel

en halv teskje grillkydder

to klyper halvsalt

sort nykvernet pepper

litt smør og nøytral olivenolje til steking av kyllingen

----

gulrotsalat:

to medium store grovrevne gulrøtter

saften av en halv appelsin

en klype havsalt og sukker

frisk finhakket koriander

----

hummus, myke flatbrød eller naan og ovnsstekte frites 

Kutt kyllingen i mindre biter og ha de over i en bolle. Tilsett alle krydderiene sammen med havsalt og pepper og gni det hele godt inn i kjøttet. Sett det til side mens du lager hummus og setter potetene i ovnen.

Riv gulrøttene i en bolle og miks inn appelsinsaft sammen med havsalt og sukker til du får en fin balanse mellom det friske og det litt salte. Miks inn koriander og la salaten trekke i noen få minutter. Varm smør og olje i en dyp panne, bruk god varme og dropp i all kyllingen. Spre den utover og la den ligge i fred i noen minutter så den får litt farge før du begynner å snu på den. Reguler varmen ved behov og rør ofte så kjøttet brunes jevnt.

Krydre potetene med litt havsalt og grillkrydder og varm flatbrødene i en tørr stepepanne. Legg opp kylling, poteter, flatbrød, hummus og gulrotsalat og server.