Svenska kjöttbullar med skånsk sås

Middag

svenska-kjottbullar

Ekte svenske kjöttbullar med god autentisk smak er ikke de samme som du får på IKEA. Her får du en original svensk oppskrift fra Skåne med tilhørende fløtesaus. Kjöttbullar er kanskje Sveriges mest kjente matrett utenlands, mye takket være møbelgiganten som jeg synes har fjernet alt særpreget i retten i tillegg til at selve kjøttet er tørt og smakløst. Så derfor – lag dine egne, det er enkelt. Server gjerne disse på skånsk vis med kokte poteter overstrødd med hakket persille eller dill, lingonsylt og ertestuing. Men de er også gode med rotmos, grønne bønner eller gulrøtter.

Ingredienser

kjöttbullar:

500 gr kjøttdeig

tre skiver loff uten skorpe, kuttet i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en dl melk

et egg

en halv finsnittet purreløk

en spiseskje finhakket ansjos eller en spiseskje Worchestershiresaus

en knivsodd sterk skånsk eller engelsk sennep

——

skånsk sås:

to spiseskjeer hvetemel

to spiseskjeer smør

fire dl oksekraft

havsalt og sort pepper etter smak

en dl kremfløte

lys soyasaus etter smak

Bløtlegg loffen i melken i noen minutter og hell av alt som loffen ikke absorberer. Rør kjøttdeigen sammen med salt før du tilsetter loffen sammen med egg, pepper, ansjos og sennep. Finhakk purreløken og bland den i til slutt. Miks sammen alt til en jevn farse. La den hvile kaldt under plast i en halvtimes tid.

Trill valnøttstore kjøttboller og stek de pent brune i en panne i en blanding av smør og litt solsikkeolje. Legg de over på en tallerken etterhvert som de stekes.

Smelt smøret i en kjele og bland i melet. Rør godt og la blandingen koke til den er gyllenbrun. Spe ut med kraften og pisk godt. La sausen koke i ca. 10 minutter for å få vekk den rå melsmaken. Tilsett fløten og smak den til med soya og eventuelt salt samt pepper.

Dropp kjøttbollene i sausen og la de koke i noen minutter så de blir gjennomvarme.