Sundaygravy - meatsauce

Middag

sunday-gravy

Dette er en stor porsjon med saus så del den gjerne i to og frys ned. Oppskriften kommer fra Michele Scicolone, og er presentert i boken The Sopranos CookbookPasta med denne typen saus er kanskje den mest klassiske italiensk-amerikanske retten som finnes. Det italienske kjøkken er meget populært i USA og har vært det helt fra de første immigrantene kom i landet 1870-årene. En meatsauce innebærer at man bruker det man har av mindre kjøttbiter enten det er okse, svin, kylling, kjøttboller eller pølser.

Ingredienser

åtte porsjoner saus:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en halv kilo kokekjøtt av svin med ben

to kalvekoteletter

en halv kilo rå svinepølse, gjerne italienske

fire fedd hvitløk

en halv dl tomatpurè

seks bokser knuste tomater (San Marzano)

en halvliter vann

havsalt og sort pepper etter smak

friske blader basilikum revet i biter

——

kjøttbollene:

en halv kilo ferskmalt kjøttdeig

en dl brødsmuler

to egg

to fedd finhakket hvitløk

halvannen dl ferskrevet parmesan eller pecorino

to spiseskjeer frisk hakket persille

en teskje havsalt

sort pepper etter smak

to spiseskjeer olivenolje

——

et halvt kilo valgfri pasta

litt ferskrevet pecorino eller parmesan

Begynn med sausen. Tørk godt av svinekjøttet med kjøkkenpapir, varm oljen i en romslig kjele og brun kjøttet godt på alle sider. Ta det ut av kjelen og legg det til side - gjenta prosessen med kalvekotelettene og pølsene.

Hell ut mesteparten av fettet i kjelen og tilsett hvitløken, fres den i noen minutter for å smakssette fettet som er igjen og ta deretter hvitløken ut.

Ha i tomater, vann, havsalt og pepper. Legg alt kjøttet tilbake i kjelen og kok opp, skru ned temperaturen og la sausen småputre i ca. to timer. Blir sausen veldig tykk kan du tilsette litt kokende vann.

Til kjøttbollene kan du godt bruke en kjøkkenmaskin, bland sammen alle ingrediensene utenom oljen. Fukt hendene i kaldt vann og trill små boller. De bør være på størrelsen med en stor drue, ikke mer. Brun bollene i olje men de skal ikke være gjennomstekte siden de skal koke ferdig i sausen. Tilsett frisk basilikum.

Dropp kjøttbollene i sausen og la de koke i 15-20 minutter. Ta ut kjøttstykkene fra kjelen og server de som en egen rett senere. De egner seg fint til frysing. Miks deretter sammen pasta, saus og kjøttboller og topp med litt parmesan eller pecorino før servering.