Stir-Fry Kung Wow

Middag

stir-fry-kung-wow

Dette er en slags gringo variant av den tradisjonelle Kung Pao-kyllingen, oppskriften har jeg fått fra en norsk-kinesisk leser av siden min. Stir-fry er populært som take-away men det er enklere og ofte raskere å lage den selv enn å dra ned på den lokale kinarestauranten som i Norge dessverre er av veldig varierende kvalitet. Dessuten har jeg tro på at det uansett er sunnere å lage maten selv. I denne oppskriften kan du også bruke svin- eller oksekjøtt og du marinerer og steker det på samme måte. Dette er en fin rett å servere til de som kanskje aldri har spist kinesisk mat før.

Ingredienser

to kyllingfileter eller bruk lårkjøtt (tilsammen 300 gr)

den hvite delen av to vårløk grovt hakket opp (spar det grønne til garnering)

to spiseskjeer hvitvin eller vermut

to spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer lys brunt sukker

——

to zucchini eller en stor squash

en rød paprika

en finhakket rød eller grønn chili

en halv dl kyllingkraft

finhakket grønn vårløk

en håndfull salte peanøtter

——

kung wow saus:

to spiseskjeer hvitvinseddik

en spiseskje riseddik

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje Sambal Olek chilipasta eller Sriracha chilisaus

noen få dråper sesamolje

sort pepper etter smak

to spiseskjeer lys brunt sukker

to spiseskjeer tomatketchup

fire spiseskjeer hvitvin eller vermut

tre fedd revet hvitløk

en spiseskje maisenna

to spiseskjeer kaldt vann

Del opp kyllingen i jevnt store terninger og miks kjøttet sammen med vårløk, sukker, vin og soya. Dekk bollen med plast og la den hvile kaldt i en times tid.

Del opp grønnsakene i små trekantformede biter og pisk sammen alle ingrediensene til sausen. Pisk sammen maisenna og vann i en egen liten bolle.

Finn frem en panne eller en wok og få den opp på høy varme. Tilsett en spiseskje peanøttolje i pannen og varm den opp. Sil av marinaden, dropp i kyllingen og fres den gyllenbrun, rør hele tiden så den ikke setter seg fast. Ha i grønnsakene når kyllingen begynner å bli gyllen og rør videre. Tilsett buljongen og kok den nesten helt inn før du heller over sausen. La alt koke i fem minutter og hell over maisennablandingen og rør videre inntil du har en glatt, blank og lett fyldig saus.

Tilsett peanøttene og finhakket grønn vårløk, smak til med ev. mer chilisaus eller soya om nødvendig og server kyllingen med dampet ris eller over risnudler.