Spicy risnudler med koreansk chili 고추가루

Middag

spicy-risnudler

Jeg tviler sterkt på at du ikke finner en pose med gochugaru i ethvert koreansk kjøkken. Disse sterke koreanske chiliflakene av soltørket chili er så essensielle i koreansk matlaging at det er noe alle bruker og elsker. De kan være litt vanskelige og finne i Norge men de finnes og man kan alltids bestille dem online. Denne nudelretten tar elementer fra både koreansk og kinesisk kokekunst og ikke minst bruker vi deilige risnudler, en nudeltype vi bruker lite av sammenlignet med andre varianter. 

Ingredienser

gir to gode porsjoner:

225 gr risnudler eller rice-sticks (jeg bruker gjerne de vietnamesiske)

250 gr lårkjøtt av kylling, stekt, avkjølt og revet opp i fine strimler

en spiseskje sesamolje

----

saus:

tre spiseskjeer hoisin (kinesisk bbq-saus)

en spiseskje lys soyasaus + litt ekstra

en spiseskje tomatketchup

en spiseskje lys brunt sukker

en til to spiseskjeer Sriracha (thai chilisaus)

en teskje koreanske chiliflak 고추가루

60 ml riseddik

50 ml sterk kyllingkraft

----

grønnsakene:

en stor gulrot i juliennestrimler

en rød paprika i tynne strimler

en to to jalapeno i tynne strimler

200 gr finstrimlet hodekål

tre finsnittede vårløk

tre fedd knust og finhakket hvitløk

en håndfull finhakket frisk koriander

Stek og avkjøl kyllingen om du ikke allerede har kalde kyllingrester å bruke opp. Riv den opp i fine strimler og sett den til side. 

Finn frem en bolle og forbered alle grønnsakene utenom korianderen. Ha i den knuste hvitløken på toppen sammen med mesteparten av vårløken med spar av litt til garnering.

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og sett den til side.

Ha risnudlene i en passende bolle og knekk de litt opp om de er veldig lange. Tilsett en teskje havsalt og hell over nok kokende vann til at nudlene dekkes. La de ligge i omlag ti minutter eller til de er myke. Hell deretter av vannet og skyll nudlene i kaldt vann. La de renne godt av seg før du tar de tilbake i bollen de lå i. Ha i kyllingen og vend inn sesamolje slik at nudlene ikke klistrer seg sammen. 

Finhakk korianderen og ha den klar i en liten bolle.

Finn frem en stor panne og sett den på full varme. Tilsett en til to spiseskjeer nøytral stekeolje og ha i alle grønnsakene. Spre de godt utover og la de ligge i et par minutter for å bli kvitt det rå preget. Hell over sausen og kok opp, ha deretter i kyllingen og nudlene og vend på blandingen med rolige bevegelser slik at alt mikses og blir gjennomvarmt. Når det er klart tar du pannen av varmen og mikser inn mesteparten av korianderen. 

Anrett i passende boller og garner med resten av korianderen samt resten av vårløken og topp gjerne med ristede sesamfrø. Serveres straks.