Søndagssaus Cara Mia

Middag

Dette er en litt forenklet variant av en tradisjonell sunday-gravy som kanskje er sett på som den ultimate la familia pastaretten. Det er noe veldig Gudfaren over hele denne retten og hos italienske immigranter i USA stod denne typen retter sterkt siden det betød at mannen i familien tjente nok til å sørge godt for familien sin. Tradisjonelt inneholder en søndagssaus også svinekoteletter og kaninkjøtt men sistnevnte er ikke lett å få tak på her i Norge så derfor lager jeg den med gode italienske pølser, hjemmelagede kjøttboller og saftige ovnsgrillede kyllinglår. God søndag! 

Ingredienser

vanlig olivenolje til steking

to rå kyllinglår

to eller tre små krydrede italienske pølser

kjøttboller:

300 gr kjøttdeig

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje oregano

et egg

tre spiseskjeer brødsmuler eller panko

en spiseskje frisk hakket persille

saus:

to bokser (800 gr.) grovhakkede tomater

to dl vann (skyll ut tomatboksene med dette)

200 gr friske cherrytomater

2 fedd revet hvitløk

en løk i tynne skiver

en spiseskje tomatpurè

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

en teskje oregano

friske basilikumblader

ferskrevet parmesan

250-300 gr valgfri pasta

ett ovnen på 200 °C og gni inn kyllinglårene med olivenolje, salt og pepper. Legg de i en langpanne kledd med folie og husk å legge de med skinnsiden ned. La de få 30 minutter i ovnen, snu lårene, gni inn pølsene med olivenolje og legg de i langpannen sammen med kyllingen og la de få 30 minutter til i ovnen.

Mens kyllingen og pølsene stekes mikser du sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og triller valnøttstore boller. Brun de godt på alle sidene i en panne men ikke gjennomstek dem helt. Legg de til side på en tallerken.

Hell litt mer olivenolje i pannen og ha i løken, skru ned temperaturen slik at løken faller sammen og blir blank men ikke brunes. Når løken har falt sammen tilsetter du hvitløk og oregano og rører dette godt inn. Tilsett tomatpure og la det steke litt før du rører den inn og heller på innholdet fra tomatboksene og vannet. Kjør de friske tomatene i en bleder og ha de i. Kok opp og krydre med salt og pepper. Tilsett også sukkeret. La sausen småkoke på svak varme i ca. 45 minutter til en time. La av lokket mot slutten av koketide før å tykne sausen litt samtidig som du dropper i kjøttbollene og lar de koke med de siste 10 minuttene.

Ta ut kyllingen og pølsene ut av ovnen, del kyllinglårene i to og legg de over i sausen sammen med pølsene, bruk en skje og øs sausen over kjøttet. Anrett sausen over nykokt pasta og dryss på parmesanost og pynt med noen revne basilikumblader.