Chicken Soboro Donburi - japansk risbolle & topping

Middag

soboro-donburi

Dette retten betyr 'smuler' på japansk og du bruker fire spisepinner i en hånd for å få den rette konsistensen og utseendet på retten. Du står ganske fritt til å velge de grønnsakene du selv ønsker men jeg anbefaler noe som er litt sprøtt så jeg pleier å velge sukkererter om de er i sesong. Som så mye annet innenfor japansk mat gjelder det å balansere søtt, surt, sterkt og aromatisk. Det sterke og salte kjøttet balanseres godt ut av de milde og litt søte eggene og den nøytrale risen i bunnen danner et godt grunnlag for det hele. 

Ingredienser

gir to boller:

350-400 gr kyllingkjøttdeig

en spiseskje sukker

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje sake (japansk risbrennevin)

en spiseskje mirin (japansk søt risvin)

en arabikipølse el. annen krydret pølse

----

fire egg

en kvart teskje havsalt

en teskje sukker

----

en håndfull sukkererter

en moden avocado

litt frisk lime og havsalt

hvite ristede sesamfrø

Sett over risen til koking og finn frem en passende kjele eller gryte. Tilsett kylling, sukker, soya, sake og mirin. Bruk fire spisepinner til å hakke og smulde opp kjøttet mens det steker. Når det er litt gyllent med noen sprø biter er det klart. Det er viktig at du rører hele tiden. Hold kjøttblandingen lun i ovnen mens du steker pølsene i den samme kjelen slik at de tar litt smak fra kyllingen. 

Ha sukkerertene i en ildfast bolle og hell over kokende vann. La de ligge i ca. tre minutter, hell av vannet, skyll de i kaldt vann og kutt de i tynne strimler. Kutt avocado i skiver og klem over lime, dryss de med noen få flak av havsalt. 

Pisk sammen egg, havsalt og sukker i en passende bolle. Hell eggemassen forsiktig i en liten panne tilsatt litt smør og bruk fire spisepinner til å røre i eggene mens de stivner slik at du får små "smuler" av eggerøre. 

Fordel risen i to passende boller og legg på toppingene så pent du kan slik jeg (forsøksvis) har gjort på bildet over. Dryss noen sesamfrø over kjøttet og server.