Soboro Don - japansk risbolle

Middag

soboro-don

Dette retten betyr "smuler" på japansk og meningen er at du skal kunne skuffe dette i deg med en skje. Du står ganske fritt til å velge de grønnsakene du selv ønsker, men jeg anbefaler noe med litt sprøhet og gjerne noe grønt også. Som så mye annet innenfor japansk mat gjelder det å balansere søtt, surt, sterkt og aromatisk. 

Ingredienser

gir to boller:

300 gr kjøtteig av okse eller kylling

nøytral olje til steking

to spiseskjeer sake (japansk risbrennevin)

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje mirin (japansk søt risvin)

lys soyasaus etter smak

----

fire egg

en teskje havsalt

en teskje sukker

----

en håndfull sukkererter

to røde reddiker i skiver

litt syltet ingefær (gari)

en kvart rødløk i tynne skiver marinert i frisk limejuice

125 gr sushiris

litt arabikipølse (kan sløyfes)

hvite sesamfrø til garnering av kjøttet

Finn frem to stekepanner og sett over risen til koking. Varn litt olje i den ene stekepannen og begynn med kjøttet. Hakk det godt opp mens du steker og ha deretter i sake. Kok den nesten helt inn før du krydrer lett med havsalt og pepper og tilsetter mirin og soya. Stek pølsene ved siden av i samme pannen nå om du skal bruke det. 

Mens kjøttet steker forbereder du de andre toppingene.

Sett den andre pannen på lav varme og tilsett en teskje olje. Pisk sammen egg, havsalt og sukker i en passende bolle. Hell eggemassen forsiktig i og bruk fire spisepinner til å røre i eggene mens de stivner slik at du får små "smuler" av stivnet egg. Sett pannen til side.

Fordel risen i to passende boller eller dype tallerkener og legg i toppingene som striper slik jeg (forsøksvis) har gjort på bildet over. Dryss sesamfrø over kjøttet og server straks.