Sømandskål - en dansk skipsrett

Middag

somandskal

Er det fårikål, er det curry, er det lapskaus? Svaret er at det er ingen av delene. Dette en en dansk skipsrett med lange tradisjoner selv om den inneholder noe såpass eksotisk som curry. Krydret mat var svært utbredt blant sjøfolk som likte smaken og kokkene fikk god tilgang på krydderier fra havnene de besøkte. Alle sammenkokte retter i en stor gryte var dessuten praktisk når ikke hele mannskapet kunne spise på samme tid. Danskene spiser gjerne dette med rugbrød og en god sennep mens vi nordmenn kanskje foretrekker flatbrød til. 

Ingredienser

middag for fire:

et medium stort hode hvitkål

to store gulrøtter

en halv sellerirot

en stor løk

seks til syv medium store poteter, skrelt

400-500 gr ytrefilet av svin i terninger

150 gr tykt bacon i terninger

fire røkte pølser feks. bratwürst, danske kålpølser eller andre pølser du selv liker og får tak på

Hot Madrascurry etter smak

hel spisskummin etter smak

noen få knuste einebær

havsalt og sort pepper etter smak

Kutt sellerirot og gulrøtter i passende terninger og snitt kålen fint opp. Du kan også skrelle potetene nå men legg de i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir brune før de skal i gryten. Kutt opp kjøttet og baconet og stikk noen små hull i pølsene slik at de ikke sprekker under koking. 

Sett en romslig gryte på varmen, tilset litt smør og begynn med å frese sellerirot og gulrot og dryss over en liten teskje curry mens det steker (vi tilsetter mer senere). Ta det ut av gryten nå det er noe gyllent og mykt i kantene og gjør det samme med kålen. Den skal ikke brunes, bare fres den til den faller litt sammen. Ta også kålen ut av gryten. Tilsett litt mer smør om nødvendig og brun også kjøttet og baconet. Når også dette er brunet og klart freser du den grovhakkede løken i fettet som er i gryten og lar den bli blank og myk. Tilsett enda litt mer curry og ta den steke sammen med løken. 

Når løken er klar tilsetter du all kålen tilbake i gryten sammen med knuste einebær og spisskummin. Oppå der igjen legger du grønnsakene sammen med kjøtt og bacon. Hell på litt vann så det ikke svir seg i bunnen, sett på lokk og la det hele koke i omlag 30-40 minutter. Sjekk innimellom at det ikke koker tørt i løpet av denne tiden men normalt sett er ikke dette noe problem da kålen også frigir endel væske.

Når kålen har fått sin første kokerunde rører du godt om og legger i pølser og skrelte poteter og gir kålen nye 30-40 minutter. Fyll på med litt kokende vann om nødvendig. Smak til med havsalt og pepper tilslutt før servering.