Siuwok med rosenkål og peanøtter 猪肉

Middag

Mange forbinder nok rosenkål med julen og enda fler er nok dypt traumatiserte av disse små grønne kulene som smakte vondt og dvaskt. Men når de stekes rå som dette blir de supergode og beholder all friskheten. Jeg er litt i tvil på om rosenkål er særlig utbredt i Kina men andre kåltyper kan selvsagt brukes. Oppskriften her er en bearbeidet versjon av en rett fra Hong Kong. 

Ingredienser

nok til tre voksne:

400-450 gr svinefilet i tynne skiver

en spiseskje maisenna

fem spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer sort kinesisk riseddik (Chingkiang) eller balsamicoeddik

to spiseskjeer lys brunt sukker

en spiseskje kinessk risvin eller tørr sherry

nøytral olje til steking

fire spiseskjeer usaltede peanøtter

400 gr fersk rosenkål i båter

en spiseskje revet frisk ingefær

tre fedd hvitløk i tynne skiver

chiliflak etter smak (beregne en halv og opptil en teskje)

en teskje sesamolje

----

dampet ris eller nudler til servering

Kutt kjøttet i tynne skiver og miks det sammen med maisenna og to spiseskjeer av soyasausen. La det hvile i noen minutter mens du forbereder rosenkål, ingefær og hvitløk. 

Sett over vann til risen og ha den i når vannet koker.

I en liten bolle blander du sammen resten av soyasausen sammen med to spiseskjeer vann, eddik, sukker og risvin. La sukkeret løse seg godt opp i blandingen. 

Varm en spiseskje olje i woken og rist peanøttene gylne i noen få minutter. Ta de ut og legg de til side i en bolle. Varm en spiseskje til med olje og begynn å halvsteke kjøttet i mindre porsjoner som du legger over på en tallerken etterhvert som du steker. Tørk av woken med kjøkkenpapir og varm en ny spiseskje med olje i woken. Tilsett rosenkålen og rørestek den i omlag fem minutter, tilsett en skvett vann mot slutten for å lage litt damp. Tilsett en teskje til med olje om woken blir for tørr og ha i ingefær, hvitløk og chiliflak. Hell over sausen og ha kjøttet tilbake i woken. Kok opp så sausen tykner og kjøttet gjennomstekes.Tilsett sesamoljen og nøttene.

Serveres straks over glovarm ris.