Siu Mai med svin og reker

Middag

siu-mai-dumplings

Disse smakfulle kinesiske dim sum/dumplings serveres tradisjonelt med finsnittet vårløk, sterk chilisaus, soya, hoisin og riseddik som dipsaus. De er ofte en liten del av et større måltid og hvis du vil gjøre litt ekstra ut av det kan du også lage vårruller eller en kyllingwok og sette på bordet så alle kan dele på de ulike rettene og dermed få smake på alt. I Kina er slike dumplings som dette svært tradisjonsrik mat og lages gjerne til spesielle anledninger som viktige maerkedager, bryllup eller kinesisk nyttår som skjer i begynnelsen av februar etter deres tidsregning.

Ingredienser

tre tørkede kinesiske sopp eller shitake

300 gr rensede tigerreker eller scampi 

en finhakket vårløk

en teskje finrevet frisk ingefær

250 gr svinekjøttdeig

en spiseskje østerssaus

en spiseskje tørr sherry eller kinesisk risvin

en teskje sesamolje

en halv teskje sukker

omlag tjue wonton wrappers eller rispapir skjært ut i sirkler (finnes i frysen på asiatiske markeder)

Bløtlegg soppen i kokende vann i ca. 30 minutter, klem ut vannet mellom hendene og kutt av de grove stilkene. Legg de rensede rekene i nylig kokt lettsaltet vann i omlag fem minutter og tørk de deretter godt med kjøkkenpapir for å få vekk mest mulig fuktighet.

Ha soppen og rekene over i en prosessor og ha i vårløk. Kjør det sammen i noen få sekunder før du tilsetter ingefær, svinekjøttet og de øvrige ingrediensene. Kjør alt sammen til en jevn masse.

Sett over en kjele eller en wok med kokende vann og plasser en rist eller en bambuskurv oppi. Se til at vannet står like under og at det koker jevnt.

Legg en wontonwrapper på en lett fuktet fjøl og legg på to til tre teskjeer med fyll. Pakk deigen rundt fyllet så det danner en liten kurv men man skal kunne se fyllet i midten. Damp de små pakkene i syv til ti minutter inntil fyllet er kokt gjennom, del en bit i to for å sjekke at de er klare.