Siciliansk bakt torsk med spinat

Middag

siciliansk-torsk

Sicilia forbinder jeg med tre ting, mandler, mafia og St. Lucia men øya byr også på mange lekre, enkle og tradisjonelle fiskeretter og dette er en av dem. Dette er en forholdsvis enkel rett man kan lage hjemme uten for mye utstyr og det aller viktigste her er å få tak i god, fersk og ikke minst fast torsk. Mange synes det er vanskelig så få til den perfekte fisken. Det skal ikke mye til før den blir tørr så her er ovnen din beste venn, og det sprø lokket på toppen av fisken er der for å hjelpe deg ytterligere- i tillegg til å bidra med ekstra god smak av tradisjonelle urter.

Ingredienser

en medium stor rødløk

to spisekjeer vanlig olivenolje

en spiseskje rødvinseddik

500 gr fersk torskefilet u/ skinn og bein

tre spiseskjeer brødkrumme eller panko

en liten håndfull frisk hakket bladpersille

noen blader frisk mynte og basilikum

havsalt og sort pepper eller smak

0,75 dl tørr hvitvin eller vermut

åtte til ti halve sorte oliven

to kvister cherrytomater

250 gr fersk spinat

----

hjemmelaget hvitløkspotetmos

Ha spinaten over i et dørslag og skyll den godt under rennende vann. Hell deretter over en liter kokende vann så den forvelles og skyll den på nytt under kaldt vann. Klem ut så mye vann du klarer med hendene og spre bladene utover et rent kjøkkenhåndkle. La den tørke men du begynner med fisken.

Sett ovnen på 200 °C og sett en dyp panne på varmen. Kutt løken i båter og separer dem slik at du får små skåler. Varm en spiseskje olje i pannen som bør stå på medium varme og tilsett løken. Krydre med litt havsalt og pepper og la løken bli myk og lett gjennomsiktig. Tilsett eddik og rist lett på pannen, la den koke opp og fordel deretter løken i bunnen av en liten ildfast form.

Tørk av pannen med kjøkkenpapir, sett den tilbake på varmen og tilsett en ny spiseskje med olje. Rist brødsmulene lett gylne og ha de over i en skål for avkjøling. Tilsett hakkede urter i skålen med smulene sammen med en klype havsalt og litt pepper og bland det sammen. 

Legg fiskestykkene opp løken i formen og krydre den med havsalt og pepper. Fordel brødsmulene over fisken i et jevnt lag. Tilsett hvitvin i formen, dryss på oliven og legg tomatene i bunnen. Bak fisken i 15-20 minutter, sjekk med en gaffel av den flaker seg- da vet du at den er klar.

Lag en liten spinatseng på hver tallerken og legg fisken oppå. Øs over saftene fra pannen og se til å få med noen tomater og oliven. Server med potetmos.