Shropshire Cottage Pie

Middag

shropshire-pie

Dette vakre området i West-Midlands er et av de minst befolkede områdene på de britiske øyer. I all hovedsak baserer lokalbefolkningen seg på jordbruk, sauehold og i nyere tid profesjonell osteproduksjon. Originaloppskriften til denne paien er fra begynnelsen av 1800- tallet men dette er en smaksmessig forbedret versjon som jeg har fått av en engelsk venninne. Hennes oldemor vokste opp i Shropshire og spiste nok en variant av dette som barn. Kjøttblandingen kan med fordel lages dagen i forveien og varmes opp til kokepunktet før den fylles i formen. Det er viktig at både kjøttfyllet og potetmosen er godt og varmt før det skal i ovnen, hvis ikke får du kaldt kjøtt og brent potet på toppen.

Ingredienser

400 gr kjøttdeig av okse

to løk

fire fedd hvitløk

tre gulrøtter

fire stilker frisk selleri

en halv teskje tørket timian

en halv dl søt sherry

en terning oksebuljong

en spiseskje tomatpurè eller soltørket tomatpaste

en spiseskje Worchestershiresauce

havsalt og sort pepper etter smak

——

fem medium store poteter

50 gr smør

melk eller matfløte

havsalt og sort pepper etter smak

100 gr revet ost (parmesan, cheddar, gruyere)

litt finsnittet purre

Brun kjøttdeigen i litt smør og smuldre inn buljongterningen når kjøttet begynner å bli brunt. Bruk en prosessor eller et rivjern og riv løk, gulrøtter og hvitløk. Hakk opp stangsellerien i tynne skiver og tilsett alt dette i pannen, tilsett litt mer smør om du har behov for det og la grønnsakene frese i ti minutter.

Tilsett sherryen og la den koke inn litt (har du ikke søt sherry kan du bruke en tørr en og tilsette en klype sukker), tilsett deretter tomatpuré eller paste, timian og Worchestershiresauce. La alt småkoke i ca. 30 minutter. Smak den til med salt og pepper og miks inn noe av purren til slutt.

Skrell og skjær opp potetene i grove terninger og kok de møre i lettsaltet vann. Mos de og spe de ut med smør og melk eller matfløte men pass på at mosen er ganske fast så ikke tilsett all væsken på en gang. Hvor mye du trenger avhenger av potetene. Tilsett også halvparten av osten og purren og smak til med salt og pepper. Mosen skal ha en smørbar konsistens men skal ikke på noen måte være rennende.

Legg kjøttblandingen i bunnen av en smurt ildfast form på vel halvannen liter og topp med potetmosen. Dryss på resten av osten og purren. Stek paien i ovnen ved 190 °C i ca. 30 minutter. Når toppen er gyllen og det bobler godt langs kanten er den ferdig.