Sambar med kikertpannekaker og ris

Middag

sambar

Jeg har skrevet dette før men det indiske kjøkkenet har virkelig gjort en innsats for å skape god vegetarmat og dette kalles Sambar. Det er en type dal fra syd i India hvor man blander inn rikelig med grønnsaker. Retter som dette er hundrevis av år gamle og gjennomgår fremdeles en stadig utvikling. Bare pass på en ting og det er at til kikertpannekakene skal du ikke av gammel vane tilsette salt i røren, da henger de nemlig ikke sammen og blir helt håpløse å steke.

Ingredienser

sambar masala:

tre spiseskjeer korianderfrø

tre røde tørkede chili

tre spiseskjeer gule eller røde linser

tre spiseskjeer spisskuminfrø

en teskje sorte pepperkorn

en halv teskje malt kanel

en halv teskje hel nellik

en halv teskje malt gurkemeie

——

linsene:

tre dl bløtlagte gule splitterter

en teskje gurkemeie

en halv spiseskje havsalt

litt olivenolje

en drøy liter vann

to fedd hvitløk

——

grønnsakene:

en finhakket løk

tre fedd finhakket hvitløk

125 gr fersk spinat

en halv squash i små terninger

en halv grønn paprika i tynne strimler

en stor finhakket tomat

en stor gulrot i små terninger

finhakket frisk koriander etter smak

nøytral olje til steking

——

kikertpannekaker:

tre dl kikertmel (Gram flour)

vann til passe røre

nøytral olje til steking

Lag en Sambar Masala: rist hver og en av de hele krydderiene etter tur i en tørr panne og mal de til fint pulver sammen med de allerede ferdigmalte krydderiene og sett den til side.

Finn fres en romslig panne og fres løken blank og myk i litt olje, Tilsett deretter hvitløken og la den frese med i noen få minutter med rør ofte så den ikke brenner seg. Ta deretter pannen av varmen. Skyll linsene godt og grundig under rennende kaldt vann og ha de over i en kjele sammen med krydder, salt, vann og hvitløk. Kok opp og la linsene koke seg helt møre. Koketiden kan ligge på en halvtime og opptil en time. Smak og sjekk- da er du helt sikker. Fyll på med litt ekstra kokende vann som du ser at det er i ferd med å koke seg tørt.

Rens og skjær opp grønnsakene du liker og skjær harde rotgrønnsaker i noe mindre biter enn ferske bønner ol. som koker mye mye raskere og ha det klart.

Sett pannen med løken tilbake på varmen og legg også i grønnsakene som trenger lengst tid og la de free litt, ha deretter i linsene. Dryss på en til to spiseskjeer av masalaen og fyll på med litt vann om nødvendig. La grønnsakene dampe seg møre og legg i de grønnsakene som blir ferdig raskere på toppen når de andre har fått kokt en stund.

Pisk sammen kikertmel og passe mengde vann til en fyldig pannekakerøre og la den svelle en halvtime. Stek deretter tynne pannekaker i en teflonpanne med litt olje i og legg de utover på en ildfast tallerken så du kan holde de varme i ovnen mens grønnsakene blir ferdige.

Spre linsene på en pannekake og topp med litt kokt basmatiris, rull sammen og nyt de sammen med litt chutney og raita og gjerne litt frisk lime og finhakket koriander.