Rigatoni pastabake med Salcicca

Middag

rigatoni-bake

Om høsten og vinteren er jeg svak for alle slags retter som kommer i en ildfast form. Felles for dem er at de stort rett er enkle å lage, smaker nydelig og at man ofte får brukt opp rester av revet ost. Den tykke rørpastaen rigatoni egner seg spesielt godt for ovnen siden den er robust og sausen smyger seg inn i de store rørene. En liten marakorni passer ikke så godt her, men en penne kan absolutt brukes. 

Ingredienser

middag for to til tre:

250-300 gr rigatoni (tykk rørpasta)

300 gr italiensk salsiccapølse i tynne skiver

250 gr fersk spinat

marinarasaus:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje smør

en halv finhakket løk

en god klype havsalt

to store fedd finhakket hvitløk

en god spiseskje tomatpurè 

en boks (400 gr.) grovhakkede tomater

en halv dl vann (skyll ut av tomatboksen)

en halv dl tørr vermut (Martini)

en teskje tørket oregano

en halv teskje sukker

havsalt og sort pepper etter smak

----

100 gr blandet revet ost

Begynn med marinarasausen. Ha smør og olje i pannen og tilsett den finhakkede løken. Skru på varmen og tilsett en god klype havsalt. La løken bli blank og litt myk før du tilsetter pølseskivene og steker det sprøtt og lett gyllent. Rør inn hvitløken og la den frese med i et minutts tid. Tilsett tomatpureen i pannen og stek den litt før du rører den godt inn i løken og pølsene.

Hell over tomater, vannet og vinen og tilsett litt mer havsalt samt pepper, oregano og sukker. Kok opp og ha sausen koke under lokk ved lav varme i en halvtimes tid. 

Smør en ildfast form med litt smør og sett ovnen på 190 °C.

Sett over en romslig kjele med vann til pastaen og rens/skyll spinaten godt under rennende kaldt vann. Dropp pastaen i når vannet koker og ha i spinaten det siste halvminuttet før pastaen er ferdig. Spar på litt av kokevannet i en kopp før du heller av resten av vannet. 

Miks sammen pasta, spinat og saus, spe ut med litt av kokevannet fra pastaen og hell den over i formen. Dryss på ost og gratiner den inntil den er lett gyllen på toppen og sausen koker godt langs kanten (omlag 15-20 min).

Serveres rett fra formen med en grønn salat.