Rajasthan dahl baati (rød linsecurry)

Middag

rajasthan-linsecurry

Rajasthan betyr kongenes land og hele dette store området helt nord i India ved grensen mot Pakistan forbindes først og fremst med områdets mange palasser, fort og rike royale historie. Et av de største og mest berømte fortene heter Mehrangarh og ligger i Jodhpur der det skuer høyt over byen. Dette er en populær rett fra dette området der den kalles dahl baati. Den serveres som oftest med lefsebrød penslet med smeltet smør og brukes som både lunsj- og middagsmat. Du kan også lage denne retten med gule splitterter eller sorte linser men vær da oppmerksom på at de kan ha litt lengre koketid enn de røde linsene. De bruker ofte smør og litt fløte i det nordlige India for dermed å runde av smaken på maten og gi retter som denne en deilig fyldig konsistens. 

Ingredienser

225 gr røde linser

to hele nellik

en liten kanelstang

fire hele sorte pepperkorn

en liter vann

en tommelstor bit frisk skivet ingefær

tre finhakkede fedd hvitløk

to spiseskjeer vann

——

tre spiseskjeer klarnet smør (ghee)

to løk i tynne skiver

tre finhakkede plommetomater

to teskjeer Garam masala

en teskje chilipulver (ta mer hvis du liker det sterkere)

en teskje malt gurkemeie

en halv teskje havsalt

to spiseskjeer fløte

tre splittede grønne chili uten frø til garnering

Ha linser og vann i en kjele sammen med nellik, kanel og pepperkorn. Kok opp og skum av det som legger seg på toppen. La linsene koke i omlag 25 minutter inntil de er møre og delvis har gått i oppløsning. Det skal være litt fuktighet igjen i kjelen men ikke mye. Plukk ut kanelen, nellikene og de pepperkornene du finner. Du vil se at linsene har mistet sin vakre farge og blitt gule etter kokingen men det er det som skjer med røde linser når de tilbredes.

Kjør sammen ingefær, hvitløk og vann til en tykk pasta i en blender og sett til side. Forbered også tomatene og ha de klare i en liten bolle. Varm opp smøret i en panne og tilsett løken. Ha den frese og bli lett gyllen og pass godt på varmen. Rør deretter inn hvitløksblandingen og tilsett også chilipulver, gurkemeie, garam masala, de hakkede tomatene og rør alt godt sammen. Ha det frese i noen få minutter.

Ha løkblandingen over i de kokte linsene og smak til med salt. La alt koke i ca. ti minutter. Tilsett fløten og smak til linsene med salt på nytt etter koking og anrett de i en serveringbolle med splittede grønne chili på toppen.