Quiche Lorraine

Middag

quiche-lorraine

Denne paien finnes i et utall varianter, og mange bruker broccoli i fyllet. Ikke noe galt med det, men her er den klassiske franske oppskriften fra Lorraine i Frankrike. Et område som både språklig, historisk og kulturelt nesten kan kalles et bufferområdemellom Frankrike og Tyskland. Legg særlig merke til at i denne paien så drysses osten rett på paibunnen før man har i fyll og eggestand. Her på berget har vi gjerne osten på toppen, men nå gjør vi det som franskmennene gjør det. Server paien med en frisk grønn salat.

Ingredienser

paiskall til en 24 cm. form:

225 gr hvetemel

en teskje knust havsalt

140 gr kaldt smør kuttet i små terninger

fire til fem spiseskjeer isvann

——

fyll:

en spiseskje vanlig olivenolje

150 gr bacon kuttet i små terninger

50 gr revet Gruyere eller sterk Cheddar

to plommetomater kuttet i fine terninger

tre hele egg

to eggeplommer

en halv liter fløtemelk

havsalt og sort pepper etter smak

Bruk en prosessor og kjør sammen hvetemel, havsalt og smør til du får en masse som ligner fine brødsmuler. Ha massen i en bolle og tilsett vann. Hvis det blir for tørt kan du tilsette litt mer vann. Kna deigen lett sammen, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Du kan også lage deigen flere timer i i forkant.

Bruk en 24 cm paiform, kjevle deigen ut til tykkelse på ca. en halv cm og kle formen, pass på at deigen kommer helt opp på sidene og gjerne litt over kanten da den trekker seg sammen under forstekingen. Sett paiformen i kjøleskapet i en halvtimes tid. Sett ovnen på 200 °C og kle paibunnen med folie. Hell på tørre bønner el. og bak i ovnen i ca 15-20 minutter til paideigen begynner å bli lett gyllen på sidene. Ta vekk bønnene og folien og la paien stå i ca. 5 minutter ekstra i ovnen så bunnen blir stekt.

Skru ned ovnen til 170 °C og stek baconet med litt olje og la det renne godt av seg på kjøkkenpapir for å få vekk alt fettet.

Dryss osten på paibunnen og legg over tomater og bacon. Pisk sammen de hele eggene og eggeplommene før du tilsetter melk og fløte. Hell dette forsiktig over i formen og dryss på salt og pepper. Vær forsiktig med salt pga. saltinnholdet i osten og baconet men litt må til for å smaksette eggestanden.

Smart trike: Hell eggestanden i en liten mugge eller litermål, sett paiformen på risten i ovnen og hold risten med en gryteklut mens du med den andre hånden heller i eggestanden. Da er det lettene å unngå søl. Ikke fyll paiskallet mer enn at det er igjen cm. klaring. Eggestanden vil blåse seg litt opp i ovnen.

Bak paien i ca. 30-40 minutter til eggestanden har satt seg og toppen er gyllen og fin og la den hvile i noen minutter før oppskjæring og servering.