Portugisisk grønnkålsuppe

Middag

gronnkalsuppe

I San Fransisco finnes det et lite sted som heter Grubstake Diner. De serverer tradisjonell amerikansk diner-fare men den portugisiske familien som eier og driver stedet har også endel tradisjonell portugisisk mat på menyen - derav denne suppen. Dette er en nydelig høst og vintersuppe og perfekt nå som vi skriver oktober og den norske grønnkålen har kommet. 

Ingredienser

gir to gode porsjoner suppe:

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en grovhakket løk

to fedd knust hvitløk

250 gr linguisa eller chorizo

en medium stor potet i grove terninger

250 gr renset og finhakket grønnkål

syv dl kyllingkraft

kokende vann til å spe ut med

havsalt og sort pepper etter smak

rømme og hot spansk paprika (pimenton) til garnering

Varm oljen i en romslig kjele og tilsett løk, hvitløk og skivet pølse. Fres det godt inntil løken er myk og blank og pølsene har fått litt farge. Dette pleier å ta omlag fem minutter. Tilsett poteten i grove terninger og la den frese litt med de andre ingrediensene i noen få minutter før du heller på kyllingkraften. Kok opp og la suppen koke i omlag et kvarter eller til potetene er helt møre. Plukk de ut og legg de på en fjøl så du kan mose de med en gaffel. Tilsett de tilbake i suppen og pisk godt så potetene tykner suppen. Juster med litt vann om nødvendig.

Vask og rens grønnnkålen for grove stilker og kutt den i mindre biter. Tilsett den i suppen og vend den inn så den forvelles. La suppen småkoke i omtrent ti minutter og smak den til med havsalt og pepper.

Øs opp suppen i passende tallerkener og garner med en skje rømme og et lite dryss pimenton.