Pølser med puylinser

Middag

polser-puylinser

Denne retten er en erke-italiensk tradisjon i forbindelse med overgangen til nyttår. De spesielle puylinsene eller umbrialinsene som man mener har en form som ligner små mynter skal symbolisere den velstanden og de gode avlingene man håper skal komme i det nye året. Jeg pleier alltid å bløtlegge linsene over natten både for å korte ned koketiden og ikke minst for å fjerne eventuelle urenheter og sand. 

Ingredienser

middag for to:

tre spiseskjeer solsikke eller annen nøytral olje

en løk i tynne halvmåneskiver

fire fedd knust hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

200 gr puylinser eller grønne linser

en spiseskje grønnsaksbuljong

kokende vann

150 gr små italienske svinepølser

150 gr bacon eller pancetta i terninger

en dl god kraftig rødvin

en halv dl vann

en god håndfull finhakket frisk persille

Skyll de bløtlagte linsene godt under rennende kaldt vann og sett de til side. Finn frem en romslig dyp panne og varm opp oljen, tilsett løk og dryss på saltet (dette er med på å forhindre at løken brunes). Surr løken til den er myk og tilsett de knuste hvitløksfeddene og de godt skylte linsene, Fyll på med kokende vann så det dekker godt, ha i grønnsaksbuljong og kok linsene de til de er møre. Beregn en god halvtime før du smaker og sjekker. Hell deretter av mesteparten det kokevannet som er igjen (hvis det er noe) og plukk ut hvitløksfeddene og mos de godt med en gaffel.

Mens linsene koker finner du frem en dyp panne og setter den på varmen. Dekk bunnen med et tynt lag olje og ha i bacon. Brun pølsene godt og tilsett så vann og vin sammen med den moste hvitløken. Sett på lokk og la det surre i omlag ett kvarter inntil vinen har redusert seg noe. Ha de over i linsene og ha på persille. Gi alt en lett miks og server straks.